Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας, υπενθύμισε από την άλλη το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Αγκυρας, βάσει του οποίου η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
«Η κυριαρχία της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».
«Θα συνεχίσουμε»
Στο πνεύμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως οι έρευνες αυτές θα επεκταθούν και στις περιοχές νότια της Κρήτης! Ο Οκτάι, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ανέφερε πως «στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Οπως ξέρετε, κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ομως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης».
Επιβεβαίωση
Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα για πρώτη φορά επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. O Xoυλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη στο Βlοοmberg, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία έχει κάνει τεστ στους ρωσικούς πυραύλους στη Σινώπη, σημειώνοντας πως έγιναν προγραμματισμένες δοκιμές και έλεγχοι των συστημάτων που εντάσσονται στο συμβόλαιο, «όπως συμβαίνει με όλα τα οπλικά συστήματα». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, για να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε πως το ρωσικό σύστημα θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα συστήματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, παράλληλα όμως δήλωσε πως η Αγκυρα «θα μπορούσε να αγοράσει και Patriot αν παραχωρηθούν».
Μανώλης Κωστίδης
0 Σχόλια