Sponsor

ATHENS WEATHER

Τεράστια η απώλεια θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας


Το μέλλον της εργασίας αποτελούσε ήδη αντικείμενο προβληματισμού πολύ πριν από την πανδημία, καθώς ο αυτοματισμός και η υψηλή τεχνολογία επιφέρουν εδώ και χρόνια μεταβολές στο τοπίο της αγοράς εργασίας. Όπως, όμως, διαπιστώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πολύ πιο δραστική είναι η μεταβολή που επιφέρει η πανδημία καθώς οδηγεί στη ραγδαία απώλεια θέσεων εργασίας.

Όπως τόνισε χθες η Σααντία Ζαχίντι, γενική διευθύντρια του φόρουμ, «ο αριθμός των ωρών εργασίας που χάθηκαν φέτος όταν έκλεισαν αναγκαστικά τα γραφεία και οι επιχειρήσεις ισοδυναμεί με 345 εκατομμύρια θέσεις εργασίας». Είναι εν ολίγοις σαν να χάθηκε ένας ιλιγγιώδης αριθμός θέσεων εργασίας, ένας ασύλληπτος αριθμός, όπως τόνισε η κ. Ζαχίντι, που προσέθεσε πως δεν είναι παρά μόνο μία από τις στατιστικές που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και προκαλούν σοκ. Οι στατιστικές αυτές παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για την «Επανεκκίνηση των θέσεων εργασίας», μια τετραήμερη σύνοδο με αντικείμενο το μέλλον της εργασίας και της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.

Όπως υπογράμμισε το φόρουμ, η πανδημία έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζομένους ανά τον κόσμο. Αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων έχουν χάσει την εργασία τους εξαιτίας της πανδημίας ενώ έχει παράλληλα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, μια νέα εποχή, αποτελούμενη από τους ανθρώπους που δουλεύουν από το σπίτι. Ο προβληματισμός για τις εξελίξεις αυτές εκτόπισε την υπόλοιπη θεματολογία της τετραήμερης συνόδου, που κανονικά περιελάμβανε πολλά άλλα θέματα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Ζαχιντί στον χαιρετισμό της και στην εισαγωγή της, που μεταδόθηκε με βίντεο, «υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα θέματα, πολύ σημαντικότερα ερωτήματα που βρίσκονταν ενώπιόν μας και τα οποία είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν από αυτήν την κρίση». Παραθέτοντας ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα, η κ. Ζαχιντί αναρωτήθηκε: «Εχουμε το σωστό είδος ανάπτυξης; Ενα είδος ανάπτυξης που δεν βλάπτει τον πλανήτη και δεν αφήνει στο περιθώριο την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού;».

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των θεμάτων που ήταν ήδη ακανθώδη και απασχολούσαν το φόρουμ πριν από την πανδημία, η κ. Ζαχίντι διερωτήθηκε: «Ποιες είναι οι καλές θέσεις εργασίας όταν τόσα πολλά επαγγέλματα μπορούν ήδη να αντικατασταθούν από την τεχνολογία του αυτοματισμού; Εχουμε άραγε το σωστό είδος εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι σε θέση να εκπαιδεύσει το εργατικό μας δυναμικό για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος;».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι βέβαια πολύ πιο γνωστό για τις ετήσιες συναντήσεις του στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο του Νταβός. Διοργανώνει, όμως, και άλλες συνόδους με παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής για «Επανεκκίνηση των θέσεων εργασίας». Οπως τονίζεται στο φόρουμ, «στόχος αυτής της συνόδου είναι να αναδιαμορφώσει ενεργά οικονομίες, οργανισμούς, εταιρείες και χώρους εργασίας, κατά τρόπο που να συμπεριλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με τρόπο πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο».

Μία ημέρα νωρίτερα, το φόρουμ είχε δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα έρευνάς του με θέμα τις θέσεις εργασίας που απειλούνται από τον αυτοματισμό και την ψηφιακή τεχνολογία. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 300 επιχειρήσεις και, σε ποσοστό 80%, τα στελέχη τους δήλωσαν πως επισπεύδουν τα σχέδιά τους για στροφή σε νέες τεχνολογίες που θα καταστήσουν άχρηστα πάρα πολλά επαγγέλματα. 

Προέκυψε, ωστόσο, πως η στροφή στον αυτοματισμό και στα ρομπότ θα θέσει εκτός αγοράς εργασίας περίπου 85 εκατ. εργαζομένους και μάλιστα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Από την ίδια έρευνα προέκυψε, πάντως, ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δημιουργήσουν έως και 90 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σε νέους κλάδους, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη οικονομία και η λεγόμενη «οικονομία του ενδιαφέροντος».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια