Η ανακάλυψη της μυστηριώδους αυτής τεκτονικής πλάκας -για την ύπαρξη της οποίας έριζε η επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες- θα βοηθήσει στην πρόβλεψη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και τους σεισμούς στην περιοχή, ενώ θα συμβάλλει και στην αναγνώριση των ορυκτών κοιτασμάτων.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τμήματος Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών του Χιούστον υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τα απομεινάρια μιας τεκτονικής πλάκας που πολλοί συνάδελφοί τους στην επιστημονική κοινότητα πίστευαν πως δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου στο ακαδημαϊκό περιοδικό Geological Society of America Bulletin, οι ερευνητές εξέτασαν τις υπάρχουσες φωτογραφίες τομογραφίας - που ομοιάζουν με τις αξονικές τομογραφίες του εσωτερικού της γης.
Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ένα τμήμα φλοιού που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από το Γιουκόν του Καναδά και το οποίο οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ταιριάζει με το σχήμα μιας χαμένης τεκτονικής πλάκας (που έχουν ονομάσει Ressurection) ηλικίας 60 εκατομμυρίων χρόνων.
Έπειτα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική υπολογιστικού μοντέλου που τους επέτρεψε να επαναδομήσουν τις τεκτονικές πλάκες και να δουν πώς παρουσιάζονται κατά την πρώιμη Καινοζωική περίοδο, 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Οι επιστήμονες γνώριζαν καιρό πως κατά τη διάρκεια της Καινοζωικής εποχής υπήρχαν δύο τεκτονικές πλάκες στον Ειρηνικό Ωκεανό - η Kula και Farallon.
Ωστόσο, κάποιοι γεωλόγοι είκαζαν πως υπήρχε και μια τρίτη, η αποκαλούμενη πλάκα «Ανάστασης» που σχημάτιζε μια ειδικού τύπου ηφαιστειακή ζώνη κατά μήκος των πολιτειών της Αλάσκας και της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χιούστον, το τμήμα που αποκαλύφθηκε, κατέληξε στην ανακάλυψη της «αγνοούμενης» τεκτονικής πλάκας.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ανακάλυψη της συγκεκριμένης πλάκας θα βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να προβλέπει καλύτερα την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τους σεισμούς στην περιοχή, ενώ θα συμβάλλει και στην αναγνώριση των ορυκτών κοιτασμάτων.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια