Ring Alarm: Η κάμερα - drone παρακολούθησης σπιτιού της Amazon - Αντιδράσεις για τα προσωπικά δεδομένα


Ένα νέο προϊόν που θα δίνει τη δυνατότητα live streaming σε ιδιοκτησίες στην περίπτωση διάρρηξης λανσάρει η Amazon. Πρόκειται για μια κάμερα - drone που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ οργανώσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

H Amazon παρουσίασε το Ring, ένα ιπτάμενη κάμερα - drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός σπιτιού, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δουν σε streaming την ιδιοκτησία τους στην περίπτωση διάρρηξης, ή εισβολής αγνώστου.

Η νέα αυτή συσκευή είναι σχεδιασμένη να ενεργοποιείται μόνο όταν οι κάτοικοι του σπιτιού λείπουν. Λειτουργεί αυτόνομα εντός σπιτιού και το εύρος της είναι περιορισμένος σε ένα όροφο του κάθε κτηρίου.

Πώς λειτουργεί

Η συσκευή ενεργοποιείται από την είσοδο άγνωστου/ ύποπτου ατόμου. Τότε, οι ένοικοι της εκάστοτε κατοικίας λαμβάνουν στα smartphone τους μια ενημέρωση που τους επιτρέπει να δουν live εικόνα από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με την Amazon, για το σχεδιασμό του προϊόντος, προτεραιότητα αποτέλεσε η ιδιωτικότητα.

«Δίνει αναφορά μόνο όταν βρίσκεται εν κινήσει. Όταν δεν κινείται, βρίσκεται σταθερό σε μια βάση όπου τεχνικά δεν επιτρέπεται η δυνατότητα καταγραφής» εξηγεί η Λέιλα Ρούχι, πρόεδρος του Ring.
«Η κάμερα αρχίζει να καταγράφει μόνον όταν η συσκευή αφήσει τη βάση και αρχίσει να ίπταται μέσω μιας προεπιλεγμένης διαδρομής» προσθέτει η εταιρεία.

Η συσκευή που επισήμως ονομάζεται «Always Home Cam» θα κυκλοφορήσει -αρχικά μόνο στις ΗΠΑ- με τιμή 250 δολαρίων.


Αντιδράσεις

Ωστόσο, η παρουσίασή της έχει εγείρει ήδη ανησυχίες, με οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας και ακτιβιστές να προειδοποιούν πως η συσκευή ενδέχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ανεπιθύμητη παρακολούθηση.

Μία οργάνωση δε, χαρακτήρισε την κάμερα - drone ως το πιο «ανατριχιαστικό προϊόν οικιακής παρακολούθησης» που έχει βγάλει ποτέ η εταιρεία.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί η Amazon θεωρεί πως κάποιος θέλει μια ιπτάμενη ηλεκτρονική κάμερα συνδεδεμένη με εταιρεία συλλογής δεδομένων στην ιδιωτικότητα του ίδιου του του σπιτιού» σημείωσε ο Σίλκι Κάρλο από την οργάνωση Big Brother Watch.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την επιρροή που η ανάπτυξη του συγκεκριμένου προϊόντος της Amazon έχει στις κοινότητες και την ολοένα και μεγαλύτερη αγορά παρακολούθησης» πρόσθεσε ο ίδιος.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια