Η Google κλείνει «παραθυράκι» που επέτρεπε σε εφαρμογή… την παρακολούθηση συζύγων


Η αναθεωρημένη πολιτική της Google -που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου- αναφέρει πως οι εφαρμογές στο Play Store που επιτρέπουν σε γονείς να εντοπίζουν τα παιδιά τους, είναι αποδεκτή, ωστόσο απαγορεύεται να παρακολουθούν ενηλίκους (όπως συζύγους) εν άγνοιά τους.

Η Google προχωρά στη διόρθωση ενός «λάθους διατύπωσης» στην πολιτική της εφαρμογής «Stalkerware» που διατίθεται μέσω Play Store. Η αρχική διατύπωση ανέφερε πως η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «παρακολούθηση συζύγων».

Το Stalkerware κι άλλα λογισμικά παρακολούθησης είναι επικίνδυνα, όπως υποστηρίζουν πολλοί, καθώς μπορεί να διευκολύνουν την ενδοοικογενειακή βία ή την παρενόχληση και κακοποίηση συντρόφων.

Όπως διευκρινίζεται, η πολιτική χρήσης -επίσης λανθασμένα- αναφέρει πως οι γονείς δεν μπορούν να εντοπίσουν τα παιδιά τους.

Η αναθεωρημένη πολιτική -που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου- αναφέρει πως οι εφαρμογές στο Play Store που επιτρέπουν σε γονείς να εντοπίζουν τα παιδιά τους, είναι αποδεκτή, ωστόσο, απαγορεύεται να παρακολουθούν ενηλίκους (όπως συζύγους) εν αγνοία τους και χωρίς τη συναίνεσή τους.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα των νέων κανόνων του Play Store εκ παραδρομής όριζε το αντίθετο (πως «οι εφαρμογές αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γονείς για να παρακολουθούν τα παιδιά τους, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ενός ατόμου χωρίς τη γνώση ή την άδειά τους») και απομένει, όπως έχει ανακοινωθεί, να διορθωθεί.

Οι κανόνες της Google ορίζουν πως οι εφαρμογές δεν είναι θεμιτό να παραπλανούν τους χρήστες για τις λειτουργίες παρακολούθησης.

Οι εφαρμογές πρέπει «να παρουσιάζουν στους χρήστες διαρκώς μια ειδοποίηση κι ένα μοναδικό εικονίδιο που σαφώς προσδιορίζει την εφαρμογή» και δεν επιτρέπεται να αποκρύπτουν συμπεριφορές παρακολούθησης.

Επιπλέον, διευκρινίζεται πως οι εφαρμογές αυτές πρέπει να σχεδιάζονται και να προωθούνται ως εργαλεία γονικής παρακολούθησης κι όχι ως «μέσο κατασκοπείας ή λύση μυστικής παρακολούθησης».

Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε η Google στο The Verge, το σύστημα των διαρκών ειδοποιήσεων θα πρέπει να εφαρμόζεται ακόμη και στις περιπτώσεις παρακολούθησης παιδιών από τους γονείς τους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια