Πες αλεύρι ο Ερντογάν σε γυρεύει


Να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Ναι, λένε, αλλά πρόκειται περί αβλεψίας των γραφειοκρατών του Υπουργείου Εξωτερικών. Ωραία. Αν είναι έτσι, εκείνος που διατύπωσε το περί «ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών» να βγει στη σέντρα και να παραδοθεί στους επιτελείς των Μακεδονομάχων. Αμελητί!

Τι συμβαίνει; Τα γνωστά. Και πάντα διαχρονικά. Όπως συνέβαινε επί αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλα διακήρυσσε και έλεγε στα αλαλάζοντα πλήθη των οπαδών. Και εντελώς άλλα έπραττε στα διεθνή φόρα.  Όπως, λόγου χάριν, στην ΕΟΚ (δηλαδή τη σημερινή Ευρωπαική Ενωση) και στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα όταν κάποιος υπουργός του, στη αρχή της κυβερνητικής καριέρας του πράσινου ήλιου, τον ρώτησε «πρόεδρε εμείς λέμε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ο μέγιστος πρωταθλητής της διπλής γλώσσας τον αποστόμωσε ως εξής «ο λαός θέλει να τα λέμε να τα λέμε αλλά δεν θέλει να τα εφαρμόζουμε», Τουτέστιν τζάμπα μάγκες!

Με απλά λόγια η «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» προς ικανοποίηση των Συμμάχων. Και φυσικά η σκέτη «συμφωνία των Πρεσπών» προς καθησυχασμό των Μακεδονομάχων.

Γιατί αν δεν με απατά η μνήμη μου, η συμφωνία των Πρεσπών, ήταν αποτέλεσμα πιέσεων των Συμμάχων. Και καθόλου έμπνευση και έργο των Συριζαίων. Απόδειξη; Απαντες οι αξιωματούχοι και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, όπως και οι ΝΑΤΟικοί την χαιρέτησαν και την χαρακτήρισαν «ιστορική».

Και θεωρήθηκε ως ιστορική, επειδή λύθηκε η αντιπαράθεση των δύο κρατών, επειδή έτσι το κρατίδιο των Σκοπίων κατέληξε στο ΝΑΤΟ. Επειδή οι Σύμμαχοι επιθυμούν, σφόδρα, την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανικών περιοχών στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και  επειδή, έτσι το κρατίδιο θα αποφύγει τον «θανάσιμο» εναγκαλισμό με τον Ρώσο τον εχθρό.

Όμως εκτός των άλλων, το κρατίδιο εκτός από την αλλαγή ονομασίας, άλλαξε και το Σύνταγμά του. Γεγονός πρωτοφανές στα ιστορικά χρονικά. Αποκαθήλωσε τα αγάλματα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλαξε ονομασίες αεροδρομίου, λεωφόρων και δρόμων. Αφαίρεσε, υποτίθεται, σχετικούς αλυτρωτισμούς από σχολικά και άλλα ιστορικά βιβλία. Και παρέδωσε την άμυνα του στις ένοπλες ελληνικές δυνάμεις.

Κοντά σε όλα αυτά, η Ελλάδα ωφελείται από τουριστικές εξόδους των Σκοπιανών. Ιδιαιτέρως η Βόρεια Ελλάδα. Αλλά και από πλήθος ελληνικών εταιρειών  που επιχειρούν  σ αυτή την περιοχή. Τι άλλο να κάνουν; Να αλλάξουν γλώσσα και εθνότητα. Όμως η γλώσσα η «μακεδονική» είναι αναγνωρισμένη ακόμα και από Ελλάδα της δεκαετίας του εβδομήντα. Ετσι λένε. Οσο για την εθνότητα η απάντηση έρχεται από τον ΟΗΕ Κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Τι άλλο να κάνουν; Κωλοτούμπες; Στριπτίζ; Χαρακίρι; 

Και κάτι ακόμα. Γνωστά όλα αυτά. Εμείς τους είχαμε αναγνωρίσει μέσα στα πλαίσια των έξι Ομόσπονδων Δημοκρατιών της  Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Ως Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εμείς στη συνέχεια δεχτήκαμε την ενδιάμεση συμφωνία ως ΠΓΔΜ, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας. Και εμείς,  επί εποχής Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιθυμούσαμε να λύσουμε τις διαφορές μας μια και καλή, ειρηνικά και συμφιλιωτικά. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε λόγω τυφλού φανατισμού και ιδιοτελών εκλογικών σχεδιασμών.

Τελικώς, ένα πράγμα προτείνω. Να κοιτάξουμε μπροστά. Να δούμε τι θα κάνουμε με τον γείτονα εξ Ανατολών. Και να μην δημιουργούμε εχθρότητες τώρα που απέναντί μας έχουμε  τον  αχόρταγο Τούρκο πασά.

Διαφορετικά, ένα πράγμα θα πω. Το γνωστό νεοελληνικό. Πως δηλαδή «φτύνουμε» τον από κάτω και καθόμαστε σούζα στον από πάνω.  Εσένα το λέω που παριστάνεις τον καμπόσο. Να σε δω τι θα κάνεις και πως θα αντιδράσεις στην υποθετική περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.  Τα δύσκολα είναι μπροστά.  Από  τους ρακένδυτους Σκοπιανούς κάτι πήραμε, κάτι δώσαμε. Να δούμε  τώρα τι θα δώσουμε στον Ερντογάν. Γι αυτό σου λέω. Μηδένα προ τους τέλους κακάριζε.  Η αλλιώς «πες αλεύρι ο Ερντογάν σε γυρεύει»!

Δημήτρης Δανίκας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια