Sponsor

ATHENS WEATHER

Η «Καθημερινή» και η τάχα πρόβα διαλόγου με την Τουρκία


Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Η οπισθοχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορουτς Ρέις» προς την Αττάλεια , δέκα μόλις ημέρες πριν την σημαντική για την Τουρκία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όπου προβλέπεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, κυριολεκτικά «αποθράσυνε» το φιλοτουρκικό λόμπι στην Αθήνα , όπου είδε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για διμερή διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί με ευθύνη της Άγκυρας στια θάλασσες του Αιγαίου και της Αν. Μεσόγειου από τις 10 Αυγούστου.

Οι περίφημοι «ενδοτικοί» που φθάνουν να βλέπουν έναν απευθείας διάλογο Τουρκίας- Ελλάδας χωρίς προϋποθέσεις-δηλαδή χωρίς ατζέντα που από μόνος του νομιμοποιεί ασχέτως αποτελέσματος τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελληνικής ιδιοκτησίας ελληνικών νησιών , της εθνικότητας των μουσουλμάνων της Θράκης και της οντότητας της Κύπρου- δεν έδωσαν προσοχή ούτε καν στην επίσημη αιτιολογία της Άγκυρας για την απόσυρση του σκάφους , που ήταν η ανάγκη του ετήσιου σέρβις. Δεν έδωσαν επίσης προσοχή στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ , που προαναγγέλλει την επιστροφή του « ‘Ορουτς Ρέις» στις έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές , διεκδικούμενης νομίμως ελληνικής δικαιοδοσίας , σε ένα μήνα από σήμερα .

Αποκορύφωμα των ιαχών του φιλοτουρκικού και ταυτόχρονα φιλογερμανικού λόμπι που δρα για δεκαετίες στην Ελλάδα ( πολιτικών , πανεπιστημιακών , διπλωματών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και opinion leaders) υπήρξε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή» με τον εντυπωσιακό τίτλο : « Πρόβα διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Η εφημερίδα υπό τον τίτλο αυτό φιλοξένησε δύο άρθρα. Του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών είναι τόσο αντιτιθέμενες που δεν αφήνουν περιθώρια για την δόμηση μιας ουσιώδους, σοβαρής και συγκροτημένης διαδικασίας ή προετοιμασίας διαλόγου. Πάρα ταύτα στο εισαγωγικό της σημείωμα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι « ήδη ένας νέος διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την έναρξη , το ταχύτερο δυνατόν , των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας», με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Γερμανίας , ενώ προδιαγράφει και ένα χρονοδιάγραμμα περίπου δύο εβδομάδων για την έναρξη του.

Το κλίμα που επικρατεί στις κεντρικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και ενδεχομένως να το μετέφερε ως «άρωμα» στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ που τον επισκέφθηκε στην Αθήνα , είναι ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει απόφαση οριστική και συγκεκριμένη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στη συνεδρίαση της 24ης Σεπτεμβρίου . Το πιθανότερο φαντάζει ένας «οδικός χάρτης» κυρώσεων αρκετά συγκεκριμένος σε βάρος της Τουρκίας , που όμως δεν θα προβλέπει καμία αυτόματη διαδικασία επιβολής τους , αλλά θα αφήνει περιθώρια και πλαίσιο σε ένα επόμενο συμβούλιο να της ενεργοποιήσει. Για τον λόγο αυτό και η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη προς Μέρκελ το ίδιο απόγευμα.

Αν ακολουθήσουμε την λογική της ‘Καθημερινής» στα τέλη Σεπτεμβρίου αντί για κυρώσεις θα έχουμε ένα τριμερή διάλογο- απευθείας διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Τουρκία- με μεσολαβητή τον στρατηγικό της σύμμαχο , που τυγχάνει να προεδρεύει το παρόν εξάμηνο στην Ε.Ε, την Γερμανία. Το μήνυμα ισχύος που επιχειρεί να στείλει με το άρθρο του στην «Καθημερινή» μεταξύ των άλλων ο Τσαβούσογλου είναι ότι ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ και η Καγκελάριος , οι κύριοι σύμμαχοί του δηλαδή στην Ευρώπη και τη Δύση είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν λύση, ενώ δεν φείδεται επιθετικών σχολίων απέναντι στη Γαλλία κατηγορώντας την για αποικιοκρατική αντίληψη.

Η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα , μέσα σε αυτό το σύνθετο διεθνοπολιτικό παζλ, μπορεί ακόμη μια φορά να «παγιδευθεί» σε διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο , μονομερώς σε βάρος της, απογοητεύοντας τους συμμάχους της και νομιμοποιώντας την Τουρκία σε αυτές τις ατέρμονες επιδείξεις ισχύος της . Αντίθετα μπορεί να προχωρήσει ,μετά ενδεχομένως, τις 24 Σεπτεμβρίου στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία , με ρήτρα στρατιωτικής στήριξης στην περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα εφόσον αυτό είναι εφικτό , με ταυτόχρονη αναβάθμιση των στρατιωτικών συμφωνιών της με Ισραήλ, Αίγυπτο, Εμιράτα . Ενώ ως διαμεσολάβηση με την Τουρκία είναι πολύ αξιόπιστη η Ουάσιγκτον σε σχέση με το Βερολίνο και το Στειτ Ντιπαρτμεντ έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη και την δικαίωση των συμφερόντων της , χωρίς να προετοιμάζεται για πόλεμο και χωρίς να στηρίζεται στους πραγματικούς και «εν όπλοις»- με τον καιρό -συμμάχους της . Δεν είναι μόνον οι ζώνες εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής εκμετάλλευσης , είναι ολόκληρο το status quo της Μεσογείου που είναι το «στοίχημα» . Ο «ομφαλός» της παγκόσμιας κυριαρχίας …


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια