Η Μέρκελ ''εκβιάζει'' την Κύπρο: ''Θα διώξω το Γιαβούζ & εσείς ψηφίστε κατά της Λευκορωσίας''

Η Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα κυρώσεων!


Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στη Λευκωσία ενόψει και της έκτακτης Συνόδου των 27, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με κύριο αντικείμενο τη Λευκορωσία.

Τι πρότεινε η Μέρκελ

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αρχίσει η Λευκωσία την προετοιμασία για την άτυπη Πενταμερή και πως η ίδια θα μεριμνήσει να φύγει άτυπα το Γιαβούζ από την περιοχή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Η απομόνωση

Ήδη στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων το κλίμα δεν φαίνεται να είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα θετικό για κυρώσεις απέναντι την Τουρκία. Η Κύπρος φέρεται να ζητά επιπλέον κυρώσεις, με τα άλλα κράτη μέλη να επιμένουν στην ανάγκη προετοιμασίας για συνομιλίες. Η Ελλάδα κρατά επί του παρόντος χαμηλούς τόνους στο θέμα κυρώσεων.

Καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι ζητάμε μεν να υπάρχει προετοιμασία μιας λίστας κυρώσεων, χωρίς ωστόσο να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών. Αυτές βεβαίως οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια συνδέονται και με τις προσπάθειες επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν, Μέρκελ, Μισέλ την Τρίτη  

Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τις διπλωματικές διεργασίες να εντείνονται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Η τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα στις 3 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής κατά την οποία το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας θα είναι από τα βασικά θέματα στη ατζέντα.

Θερμή υποδοχή της Ελληνίδας ΠτΔ στην Κύπρο

Λίγο πριν τις 11:00 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην πρώτη της επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας με την ιδιότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κ.Σακελλαροπούλου, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής, θα παραμείνει για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Κατά την επίσημη τελετή υποδοχής αποδόθηκαν τιμές από άγημα της Εθνικής Φρουράς και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη φιλαρμονική της Αστυνομίας. Η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο προαύλιο του Προεδρικού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια