Στα χέρια της Μέρκελ η τύχη του Ερντογάν


Η Τουρκία που τόλμησε να ρίξει ένα ρωσικό μαχητικό στην Συρία, θα διστάσει απέναντι στα γαλλικά πλοία; Το ερώτημα απευθύνεται κυρίως προς τους φίλους μας τους Γερμανούς. Στο Βερολίνο ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν αν θέλουν να υπερασπιστούν την ιδέα της Ευρώπης. Είναι αρκετό να κλείσουν την στρόφιγγα στην τουρκική Οικονομία! Θα έχει κόστος και για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Το άλλο, όμως, θα είναι μεγαλύτερο! 

Η έλλειψη αποφασιστικής στάσης εκ μέρους της Γερμανίας είναι το γεγονός που δίνει φρούδες ελπίδες στον Ερντογάν ότι μπορεί να βγει κερδισμένος από αυτή την αναμέτρηση. Η Τουρκία έχει ήδη χάσει, από την στιγμή που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει απέναντί της έναν μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του Ερντογάν. Ο άνθρωπος κατάφερε με την πολιτική του να φέρει κοντά το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Πριν από λίγους μόλις μήνες αυτό φαινότανε αδιανόητο. 

Η Γαλλία ακολουθεί μία σκληρή και ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στον Ερντογάν. Ακριβώς επειδή οι Γάλλοι έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που δεν θέλουν (ακόμη) να καταλάβουν οι Γερμανοί: Η Ισλαμική Δημοκρατία της Τουρκίας θα είναι μία διαρκής απειλή για την Ευρώπη. Όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, τόσο το καλύτερο για όλους… 

Η Τουρκία έχει ακόμη επιλογές! Η εχθρότητα στις μαξιμαλιστικές επιλογές της ηγεσίας της δεν ήρθε γιατί δήθεν υπάρχει κάποιο μίσος για τον λαό της. Κάθε άλλο! Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ ήταν για την Τουρκία ένας στρατηγικός εταίρος. Και αντίστροφα. Η ισχυρή αυτή σχέση χάλασε με υπαιτιότητα του Ερντογάν. Εκείνος επέλεξε την οδό του μίσους, τα κηρύγματα των αδελφών μουσουλμάνων. 

Η ισχυρή οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών θα είναι καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα. Έχει, όμως, σημασία ο χρόνος που θα εκδηλωθεί το φαινόμενο. Κάτι που αντικειμενικά εξαρτάται από την Γερμανία. Η κυρία Μέρκελ έχει λοιπόν ένα καταλυτικό όπλο στα χέρια της για να πείσει τον φιλόδοξο Σουλτάνο. Εκτός κι αν έχει αλλάξει τόσο πολύ και έχει γίνει αυτοκτονικός. Αυτό θα το μάθουμε σύντομα, από το αν θα πατήσει το κουμπί απέναντι στην Γαλλία. 

Δεν είμαστε εμείς οι υπαίτιοι για τα όσα συμβαίνουν. Έχουμε δείξει επανειλημμένως την οδό των διαπραγματεύσεων και της Χάγης. Η Τουρκία είναι που θέλει να λύσει τις διαφορές της με άλλον τρόπο. Κι είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι καθυβρίζει την Δύση και τις αρχές της. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τις επιλογές του. Είναι ώρα και οι Γερμανοί να κάνουν τις δικές τους. Εκτός κι αν το Βερολίνο έχει αποφασίσει να μετακομίσει από την Ευρώπη και να πάει δίπλα στην Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ. Εμείς δεν συμφωνούμε σε αυτή την Ευρώπη. Και πολλοί ακόμη Ευρωπαίοι. 

Θανάσης Μαυρίδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια