Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα...


Του Κώστα Στούπα

Το μόνο θετικό γεγονός που έχει συμβεί μέχρι τώρα το 2020 είναι πως παρά:

- Το κλείδωμα της οικονομίας επί δίμηνο,

-Την κατάρρευση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι κατά 70-80%,

-Τη  μεγαλύτερη μεταπολεμική ένταση με την Τουρκία, που κράτησε για δύο μήνες σχεδόν όλες τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων σε "κόκκινο" συναγερμό,

-Και τις υβριδικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα μέσω μεταναστευτικών ροών,

τα ελλείμματα παραμένουν χαμηλότερα από  εκείνα της "ένδοξης" περιόδου του 2009 επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή όταν η χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία...

Θα μου πείτε, "μηδένα προ του τέλους μακάριζε...". Απομένουν ακόμη τρεις μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Μην αποκλείεις τίποτα!

Για όσους δεν θυμούνται το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε ξεπεράσει τα 36 δισ. ευρώ (πάνω από 15% του ΑΕΠ) από το οποίο τα 24 δισ. ευρώ ήταν πρωτογενές έλλειμμα.

Φέτος στο επτάμηνο το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν στα 11,651 δισ. ευρώ με το πρωτογενές να φτάνει τα 8,199 δισ. ευρώ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί μέχρι τέλος του έτους καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19 είναι ήδη εδώ, νωρίτερα αλλά και  ισχυρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Αν πριν ένα χρόνο κάποιος μας έλεγε πως τους επόμενους 12 μήνες θα περάσουμε το 1/10 από αυτά που μας  συνέβησαν τους τελευταίους  θα λέγαμε πως είναι "τρελός" και καταστροφολόγος...

Με βάση τα σενάρια των ειδικών λοιπόν, οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Καθώς εκτιμάται πως ο ιός πλέον έχει αποκτήσει ευρεία διασπορά στον πληθυσμό, η έλευση του Φθινοπώρου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πυροδοτήσει έκρηξη των νοσούντων, με τα νοσοκομεία να υπόκεινται "έμφραγμα" εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας...

Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις του λοιμωξιολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου, μέλους της αρμόδιας επιτροπής για τον κορονοϊό κ. Ν. Σύψα.

"Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει.

Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό."

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει "άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου".

Προειδοποίησε δε πως "το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας - το lockdown". Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική "για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει".

Είναι προφανές πως η κατάσταση έχει ξεφύγει... άσχετα με τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν πλέον.

Αρκετοί ασκούν κριτική πως η τουριστική οικονομία δεν έπρεπε να ανοίξει καθόλου το Καλοκαίρι και πως ενδεχομένως θα έπρεπε ήδη να είχαμε μπει σε δεύτερο οριζόντιο "κλείδωμα".

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι η καλύτερη απόφαση από άποψη κόστους και οφέλους σε συνάρτηση και με τον ανθρωπισμό που καθιστά σε μια  ανθρώπινη κοινωνία την συνύπαρξη βιώσιμη και την ίδια  δυναμικό  στοιχείο της ιστορικής και όχι απλά της φυσικής εξέλιξης.

Το πιθανότερο είναι πως τα πράγματα για την οικονομία φέτος και του χρόνου θα πάνε πολύ χειρότερα από το 2009. Για την παγκόσμια οικονομία το τοπίο μετά την επιδημία θα θυμίζει εκείνο μετά από ένα μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο με καταστρεπτικά όπλα τα οποία δεν έθιξαν  τις υποδομές.

Πεποίθηση της στήλης είναι πως μετά την επιδημία οι συνέπειες που θα έχει υποστεί η οικονομία θα είναι από τα πράγματα που θα μας απασχολούν λιγότερο...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια