Του Κώστα Στούπα
Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά και αφορούν τα νέα κρούσματα της επιδημίας Covid-19 αν και αυξανόμενα ποικίλουν, καθώς εξαρτώνται από τον αριθμό των τεστ που γίνονται αλλά και τις περιοχές και τις κατηγορίες πολιτών στους οποίους γίνονται.
Ένας περισσότερο ασφαλής δείκτης του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε σε σχέση με ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας, είναι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αναπνευστήρα ή και διασωλήνωση.
Στα μέσα Αυγούστου, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι περίπου 23 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ένα μήνα αργότερα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ο αριθμός ξεπερνά τους 60 και τούτο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς ακόμη επικρατούν συνθήκες καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες και δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος που ευνοεί τη διάδοση των ιώσεων.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι. Σε συνδυασμό με την ελληνοτουρκική κρίση, το προσφυγικό και τη διεθνή "φούσκα" του χρέους μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε πως θα έχουμε να κάνουμε με ένα πανίσχυρο παγκόσμιο σοκ.
Το πρώτο κύμα της επιδημίας την περασμένη Άνοιξη μοιάζει με μια γενική δοκιμή όπου άλλες χώρες τα πήγαν καλύτερα και άλλες χειρότερα. Η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών που τα πήγαν καλύτερα.
Τα κέρδη του οριζόντιου "κλειδώματος" της περασμένης Άνοιξης παρά τις εμμονές των αρνητών του "κλειδώματος" αλλά και της ίδιας της επιδημίας ήταν αρκετά:
Κατ’ αρχήν σήμερα η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει περισσότερα σε σχέση με την συμπεριφορά του Covid -19.
Διαπιστώσαμε πως μόλις λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τα κρούσματα μειώνονται δραστικά.
Κερδίσαμε αρκετούς μήνες σε χρόνο μέχρι να προκύψει κάποιο αξιόπιστο εμβόλιο ή φάρμακο.
Έχουν γίνει επιτυχημένες δοκιμές τηλεργασίας και λειτουργίας κομβικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε συνθήκες επιδημίας.
Καταφέραμε να αυξήσουμε τις θέσεις ΜΕΘ και ΜΑΦ στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:
Με βάση τον συνολικό αριθμό των νοσοκομειακών κρεβατιών, θα έπρεπε να λειτουργούν στη χώρα μας 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο, λειτουργούσαν 557 ΜΕΘ. Σήμερα, λειτουργούν 893 ΜΕΘ και ΜΑΦ: 607 ΜΕΘ, 169 ΜΕΘ Covid-19 και 117 ΜΑΦ.
Από το υπουργείο Υγείας, γίνεται λόγος για 903 κλίνες ΜΕΘ. Το ίδιο στοχεύει μέχρι τέλος του έτους να υπάρχουν 1.200 θέσεις, ώστε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.
Ακόμη και να αυξηθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας και να πιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους η κατάσταση το φθινόπωρο και τον χειμώνα προβλέπεται δύσκολη.
Ο ιός τους τελευταίους μήνες έχει διασπαρθεί στον πληθυσμό και μόλις αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει έξαρση του αριθμού των νοσούντων και κατά συνέπεια και των θανάτων.
Μπορεί να μην υπάρξει νέο οριζόντιο γενικό "κλείδωμα" αλλά οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες θα πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Κατά συνέπεια θα υπάρξει αντίκτυπος στην οικονομία αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές. Χρειάζεται προσοχή αλλά και υπομονή.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια