Ιός κρατικής ανεπάρκειας

copyright: APImages
Ο πρωθυπουργός μας θεωρεί σοβαρή πολιτική επιλογή να μεταθέτει την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο στην ατομική ευθύνη και να φτάνει στο σημείο να βάζει εκβιαστικό δίλημμα.

Γράφει η Σεμίνα Διγενή

Επιθετικά σουρεαλιστική ήταν η ατμόσφαιρα των τελευταίων 24ώρων, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Από τη μια η κυρία Γιαμαρέλου με το "Είναι γεμάτα τα ΜΜΕ; Πηγαίνετε με τα πόδια", από την άλλη η κυρία Μενδώνη, με το "οι καλλιτέχνες κινούνται στον χώρο της μαύρης οικονομίας", από την παράλλη ο κ. Μπακογιάννης με το "Βγήκε και δεν βγήκε" αναφερόμενος στον -2 εκατ. ευρώ- Μεγάλο Περίπατό του και τέλος το κερασάκι από τον  πρωθυπουργό: "Αυτοπροστασία ή καραντίνα".

Αναρωτιέμαι πώς μπορεί στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση, που φέρει τη σφραγίδα τόσων αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών επιλογών, επιλογών που δεν υπολόγισαν ούτε  τις θυσίες των Ελλήνων, ούτε τον χρόνο, που κερδήθηκε από όλους εμάς στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός να βγαίνει και να λέει όσα είπε χθες.

Κι όμως το έκανε. Κι αμέσως μετά το διαδίκτυο πήρε φωτιά.

"Όλη η χυδαιότητα αυτής της κυβέρνησης σε 3 λέξεις", "Καραμανλής ή τανκς" από τα Λιντλ", είναι δύο μόνο από τα αμέτρητα καυστικά σχόλια που γράφτηκαν.

Ε, ναι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός μας θεωρεί σοβαρή πολιτική επιλογή να μεταθέτει την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο στην ατομική ευθύνη και να φτάνει στο σημείο να βάζει το εκβιαστικό δίλημμα: “αυτοπροστασία ή καραντίνα”. Όμως, η αυτοπροστασία και η προσωπική υπευθυνότητα, δεν μπορούν να κρύψουν  την κυβερνητική ανευθυνότητα και ανεπάρκεια.

Βλέπουμε καθημερινά όλα τα απαράδεκτα και τα επικίνδυνα που συμβαίνουν με το συνωστισμό και στο δημόσιο σύστημα υγείας και  στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία.

Ας λάβει επιτέλους υπ’ όψιν της η κυβέρνηση το τι πραγματικά χρειάζεται ο κόσμος, που ταλαιπωρείται, αγωνιά και κινδυνεύει από την αδιαφορία της. Ας ακούσει τους υγειονομικούς, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους, που  διεκδικούν  άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, αυτά που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, μήνες τώρα,  να πάρει στο όνομα του “υψηλού δημοσιονομικού κόστους”.

Όχι εκβιασμοί, έργα!

Δεν χρειάζονται άλλα λόγια, ούτε διλήμματα, ούτε εκβιασμοί, ούτε φανφάρες και τσιτάτα. Χρειάζονται μόνο έργα. Αυτά που θα ‘πρεπε να είχαν παρθεί χθες:

- Επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που να αφορά όχι μόνο τις ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κ.α.) στο δημόσιο σύστημα υγείας και άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ.

- Επίταξη ιδιωτικών ΜΜΜ και ένταξή τους σε ενιαίο σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός στα ΜΜΜ. Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια.

- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους, με ευθύνη της εργοδοσίας.

- Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια