Γιατί σταμάτησαν οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης;
Επειδή ασθένησε ένας από τους εθελοντές που δοκίμαζαν το εμβόλιο στη Βρετανία. Πριν συνεχίσουν, επομένως, οι ερευνητές θα πρέπει να διαπιστώσουν εάν η ασθένειά του συνδέεται με το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο στις δοκιμές εμβολίων – σε αυτό το εμβόλιο είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που συμβαίνει. Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτούνται πολύ εκτεταμένες δοκιμές: οι ειδικοί πρέπει να αποκλείσουν την πιθανότητα για κάποια σπάνια παρενέργεια. Πράγματι, μια παρενέργεια που εμφανίζεται σε μια αναλογία ενός ατόμου ανά 10.000, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί στις αρχικές δοκιμές ή σε λίγες χιλιάδες.
Ξέρουμε για ποια ασθένεια πρόκειται;
Λέγεται πως είναι εγκάρσια μυελίτιδα αν και η AstraZeneca δεν το επιβεβαιώνει. Πρόκειται για νόσο νευρολογικής φύσης, αγνώστου αιτιολογίας, η οποία προκαλεί αλλοιώσεις εντός του νωτιαίου μυελού. Η θεραπευτική αγωγή γίνεται με στεροειδή, ώστε να καταπολεμηθεί η φλεγμονή, η αλλοίωση ωστόσο μπορεί να είναι μόνιμη. Η εγκάρσια μυελίτιδα έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με τον εμβολιασμό, αλλά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Σε μελέτη του 2018 η οποία βασίστηκε σε δεδομένα τριάντα ετών από τις ΗΠΑ αναφέρεται πως σε αυτό το διάστημα νόσησαν από εγκάρσια μυελίτιδα συνολικά 119 άτομα, από τα οποία τα 90 ήταν γυναίκες και τα 29 άνδρες. Ο αριθμός θεωρείται μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς είχαν κάνει το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, ενώ σχεδόν όλοι εκδήλωσαν την ασθένεια τις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους.
Πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τις δοκιμές;
Οι ερευνητές θα εξετάσουν λεπτομερώς το ιστορικό το ασθενούς, αλλά και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με την ίδια την ασθένεια, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Στο μικροσκόπιο θα μπει ακόμη η δόση του εμβολίου που έλαβε ο ασθενής καθώς και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες εξηγήσει την εκδήλωση της ασθένειας, τότε σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους υπόλοιπους εθελοντές. Οι ερευνητές που συμμετέχουν στις δοκιμές άλλων εμβολίων – εννέα δοκιμάζονται σε αυτήν την τρίτη φάση – θα λάβουν ασφαλώς υπόψη τους το περιστατικό για τον τυχόν εντοπισμό και άλλων κρουσμάτων.
Είναι αυτό αποτέλεσμα της κούρσας για το εμβόλιο;
Πιθανότατα όχι. Αν και οι δοκιμές ξεκίνησαν σε χρόνο ρεκόρ, δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και, με όλους τους προβολείς στραμμένους πάνω τους, είναι απίθανο οι ερευνητές ή οι φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν εκπτώσεις στη δουλειά τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν οι δοκιμές διαρκούσαν χρόνια αντί για μερικούς μήνες.
Θα υπάρξουν άλλες επιπτώσεις;
Δεδομένης της πολύ μεγάλης προσοχής που έχει δοθεί στις δοκιμές εμβολίων για τον Covid-19, είναι πιθανό η αναστολή των δοκιμών να προκαλέσει τη δυσπιστία της κοινής γνώμης. Σε προηγούμενες δοκιμές εμβολίων, δεν είχαμε καν ασχοληθεί με διακοπές αυτού του είδους επειδή δεν ήμασταν αντιμέτωποι με κάποια πανδημία και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή για την παγκόσμια υγεία. Η αναστολή αυτή θα γίνει φυσικά βούτυρο στο ψωμί των κινημάτων κατά του εμβολιασμού που δεν έχουν σταματήσει να μιλούν για τους υποτιθέμενους κινδύνους του εμβολίου φτάνοντας στο σημείο να λένε πως είναι καλύτερα για τους υγιείς ανθρώπους να νοσήσουν από τον Covid-19 και να αναρρώσουν. Αυτή όμως δεν είναι απαραίτητα μια ασφαλής οδός. Όπως ξέρουμε, σε σπάνιες περιπτώσεις νέοι και κατά τα φαινόμενα υγιείς άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία τους.
Πηγή: The Guardian
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια