Γράφει ο Πάνος Σπαγόπουλος
Εντείνεται η φημολογία για την υπογραφή μυστικού πρακτικού έναρξης συζητήσεων από την ελληνική κυβέρνηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κατόπιν απαίτησης της Άγκυρας και «συνηγορίας» στο τουρκικό αίτημα του Βερολίνου.
Πρόκειται περί αφοπλισμού των νήσων και όχι αποστρατιωτικοποίησης, ουσιαστικά περί παράδοσης των νησιών. Σε πρώτη φάση ομηρείας και σε δεύτερη, παράδοσης με ταυτόχρονη αλλαγή του περιεχομένου της συνθήκης της Λωζάνης του 1923.
Πληροφορίες από έγκυρες πηγές, επιμένουν ότι «υπάρχει πρακτικό που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Βερολίνο από τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου και εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, το οποίο αναφέρεται με ακρίβεια σε κατ'άρχήν αποδοχή συζήτησης για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»!
Το πρακτικό αυτό, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής προεδρίας, όπως και της Αθήνας και του Βερολίνου και αποτελεί όπλο εκβιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο!
Την ίδια ώρα στην Τουρκία, δημοσιεύματα, μιλούν για ίδια γερμανική έκκληση για "διάλυση" τάχα της 4ης τουρκικής στρατιάς κατά του Αιγαίου!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, η Γερμανία που παρενέβη μεταξύ των δύο χωρών για να μειώσει τις εντάσεις, ζήτησε από την Αθήνα «να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά κοντά στην Τουρκία».
«Αλλά» και εδώ είναι το σημαντικό «ζήτησε και από την Άγκυρα να καταργήσει την Στρατιά του Αιγαίου.»
Εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να συμψηφιστούν. Το μεν είναι αφοπλισμός εθνικού εδάφους, το δε μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων από τα ακτές 100 χλμ. πιο μέσα στην τουρκική ενδοχώρα.
Το παραμύθι της κατάργησης της 4ης Στρατιάς είναι ακριβώς αυτό: Ένα παραμύθι. Θα καταργηθούν τα αποβατικά; Τα ελικόπτερα Couger και Blackhawk; Η Πεζοναύτες στη Φώκαια; Οι αλεξιπτωτιστές; Τα ΠΕΠ T-300 Kasirga και οι Bora;
Όχι. Όλα αυτά απλώς θα πάνε 100 χλμ. πιο μέσα και τα αποβατικά σε κάποιο ναύσταθμο στον Βόσπορο.
Όλα αυτά θα μπορούν να μετακινηθούν σε θέση βολής μέσα σε μια ημέρα.
Για την Ελλάδα όμως, εάν καταργηθεί η ΑΣΔΕΝ η υπεράσπιση των νήσων θα είναι αδύνατη. Άλλωστε μήπως το 1974 υπήρχε καμία «Στρατιά κατά της Κύπρου;». Δημιουργήθηκε σε σύντομο χρόνο. Αυτςό είναι ο κίνδυνος. Να επιχειρήσουν να μας «σερβίρουν» τον αφοπλισμό εθνικού εδάφους, με το αιτιολογικό «ορίστε καταργούν και αυτοί την Στρατιά του Αιγαίου».
Ξέρουν όμως όλοι, πολύ καλά πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά κατάργηση της 4ης Στρατιάς. Απλά θα μετακινηθεί.
Εάν επιχειρήσουν να φέρουν «πακέτο» αυτό το σχέδιο, αυτό θα ισοδυναμεί με την απόσυρση της Μεραρχίας από την Κύπρο, που ήταν πάγιο αίτημα της Τουρκίας. Όλοι γνωρίζουν τι έγινε μετά.
Και να γίνουμε ξεκάθαροι: Η Ελλάδα δεν πρέπει και σε καμία περίπτωση να εμπλακεί και για κανένα λόγο σε οποιαδήποτε συζήτηση αφοπλισμού εθνικού εδάφους.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια