Επιτυχής προσθαλάσσωση για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σκάφους της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Επιτυχώς ολοκληρώθηκε την Κυριακή η πρώτη επανδρωμένη αποστολή σκάφους της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με την κάψουλα με τους δύο αστροναύτες να προσθαλασσώνεται με ασφάλεια στον Κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα σκάφος με αμερικανικό πλήρωμα, που έχει κατασκευαστεί από ιδιωτική εταιρεία, επιτυγχάνει κάτι τέτοιο, ολοκληρώνοντας μια ιστορικής σημασίας δοκιμαστική πτήση.

Το Crew Dragon της SpaceX, με τους Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ, προσθαλασσώθηκε χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα στον Κόλπο του Μεξικού στα ανοιχτά της Πενσακόλα της Φλόριντα στις 2.48 μμ (τοπική ώρα) την Κυριακή και ανακτήθηκε επιτυχώς από τη SpaceX. «Καλωσήρθατε πίσω Μπομπ και Νταγκ. Συγχαρητήρια στις ομάδες της NASA και της SpaceX για την απίστευτη δουλειά προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η δοκιμαστική πτήση» δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν. «Οι συνεργάτες είναι “κλειδί” για το πώς θα πάμε πιο μακριά από ποτέ άλλοτε και θα κάνουμε τα επόμενα βήματα για τολμηρές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη».


Η επιστροφή των Μπένκεν και Χάρλεϊ ήταν η πρώτη προσθαλάσσωση Αμερικανών αστροναυτών από την επιστροφή των Τόμας Στάφορντ, Βανς Μπραντ και Ντόναλντ «Ντικ» Σλέιτον στον Ειρηνικό, στα ανοιχτά της Χαβάης, το 1975, στο τέλος του προγράμματος Απόλλων- Σογιούζ. Η δοκιμαστική αποστολή Demo-2 είχε εκτοξευτεί στις 30 Μαΐου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Αφού έφτασαν σε τροχιά, οι Μπένκεν και Χάρλεϊ ονόμασαν το Crew Dragon τους «Endeavour», προς στιγμήν του πρώτου διαστημικού λεωφορείου με το οποίο είχαν πετάξει. 19 ώρες μετά, το σκάφος προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι δύο αστροναύτες συμμετείχαν σε μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων, διαστημικών περιπάτων και άλλων δραστηριοτήτων κατά την 62 ημερών παραμονή τους στον σταθμό. Συνολικά, πέρασαν 64 ημέρες σε τροχιά και έκαναν 1.024 περιστροφές γύρω από τη Γη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια