Έκτη πτήση για τον ίδιο πύραυλο από τη SpaceX


Η εκτόξευση, προσγείωση και επαναχρήση πυραύλων μπορεί μέχρι λίγα χρόνια πριν να αποτελούσε σχεδόν επιστημονική φαντασία, ωστόσο πλέον είναι ρουτίνα για τη SpaceX, η οποία έκανε νέο ρεκόρ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο πύραυλο Falcon 9 για έκτη φορά.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Τρίτη ήταν φορτωμένος με 58 δορυφόρους Starlink, καθώς και με άλλους τρεις δορυφόρους για λογαριασμό της εταιρείας Planet Labs. Η εκτόξευση έγινε χωρίς προβλήματα, με τους δορυφόρους να τίθενται σε τροχιά και τον πρώτο όροφο του πυραύλου να προσνηώνεται με ασφάλεια σε πλατφόρμα στον ωκεανό.

Όπως αναφέρει το New Atlas, η νέα αυτή αποστολή έδωσε άλλη μια γεύση από τις επιπλέον μεθόδους ανάκτησης της εταιρείας, που περιλαμβάνουν συλλογή δύο προστατευτικών τμημάτων μετά τον διαχωρισμό τους και την πτώση τους προς τη Γη. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία είχε καταφέρει να τα πιάσει και τα δύο σε μια εκτόξευση, χρησιμοποιώντας σκάφη με μεγάλα δίχτυα. Αυτή τη φορά πιάστηκε το ένα μισό και το άλλο κατέληξε στον ωκεανό.

Η SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ συγκέντρωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη: Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τον μεγαλύτερο μεμονωμένο γύρω χρηματοδότησης της εταιρείας. Το Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενο πηγές ενημερωμένες για το θέμα, ότι η εταιρεία θα έχει αξία ιδίων κεφαλαίων 46 δισ. δολαρίων μετά τη συναλλαγή.

Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται καθώς η SpaceX επιδιώκει την ενίσχυση του αστερισμού δορυφόρων Starlink, για την παροχή broadband υπηρεσιών Ίντερνετ, και λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA με κάψουλα Crew Dragon της εταιρείας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια