Η διαμόρφωση των βάσεων και οι ανατροπές
Τρεις είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: O αριθμός των εισακτέων, οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων όταν δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό. Αυτός ο τρίτος παράγοντας, που είναι άγνωστος όταν κάνουμε την εκτίμηση των βάσεων, είναι υπεύθυνος για τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν κάθε χρόνο οι βάσεις.
Δείτε εδώ τον πίνακα με την άνοδο και την πτώση των βάσεων ανα σχολή - ΑΕΙ
Φέτος αναμένουμε αρκετές αλλαγές στον τρόπο που δηλώνουν τις σχολές οι υποψήφιοι. Ο κορωνοϊός και οι οικονομικές του συνέπειες είναι πιθανό να λειτούργησαν αποτρεπτικά στη δήλωση σχολών μακριά από την οικογενειακή εστία. Η θέσπιση νέων όρων για τις μετεγγραφές φοιτητών, κυρίως η βάση της μετεγγραφής και η αλλαγή στις αντιστοιχίες των σχολών θα μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή και απέτρεψαν κάποιους υποψηφίους να δηλώσουν σχολές στην Περιφέρεια για να έρθουν μετά με μετεγγραφή. Ολα αυτά αναμένεται να έχουν συμβεί και να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων. Δεν γνωρίζουμε, όμως, την έκταση του φαινομένου. Δεν είναι μετρήσιμες αυτές οι αλλαγές, γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία, συνεπώς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη μελέτη για την εκτίμηση των βάσεων, που στηρίζεται μόνο στους άλλους δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των εισακτέων και οι επιδόσεις των υποψηφίων.
Φέτος είχαμε αλλαγή και στον αριθμό των εισακτέων, μετά τη σωστή απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δώσει τις θέσεις που θα περισσέψουν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος στους υποψηφίους με το νέο σύστημα. Προφανώς δεν γνωρίζουμε ούτε πόσες θα είναι αυτές οι θέσεις ούτε σε ποια τμήματα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι κυρίως θέσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα στην Περιφέρεια. Ούτε αυτό είναι μετρήσιμο στοιχείο. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει κυρίως τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από την αρχική μας εκτίμηση. Ας περιμένουμε να δούμε με την ανακοίνωση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο.
Πτώση ρεκόρ στις ιατρικές σχολές
1ο ΠΕΔΙΟ
Μικρή αύξηση σε υψηλόβαθμες σχολές
Σημαντική είναι η μείωση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αφού φέτος οι υποψήφιοι του παλαιού και του νέου συστήματος είναι 23.886, λιγότεροι από τις 25.237 υποψηφίους του 2019. Οι υποψήφιοι του νέου συστήματος είναι 21.597. Οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία ήταν καλύτερες στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες και χειρότερες στις χαμηλότερες κλίμακες της βαθμολογίας. Οι επιδόσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα χειρότερες. Αναμένουμε, λοιπόν, να έχουμε μία μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου της τάξεως των 50 μορίων το πολύ και πτώση των βάσεων από τις 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμηλόβαθμες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισαγωγής περίπου στις 8.000 μόρια.
2ο ΠΕΔΙΟ
Πτώση έως και 1.200 μόρια
Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 23.648 ενώ φέτος 16.416, εκ των οποίων 15.193 με το νέο σύστημα. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μία στροφή των υποψηφίων από το 2ο πεδίο προς το 4ο που παρουσίασε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων. Το 2ο πεδίο θεωρείται ότι έχει πιο δύσκολα μαθήματα από το 4ο. Η Φυσική και η Χημεία είναι δυσκολότερες από την Οικονομία και την Πληροφορική, έτσι οι υποψήφιοι που ψάχνουν τον ευκολότερο δρόμο προς το Πανεπιστήμιο επιλέγουν το 4ο πεδίο. Οι σχολές πληροφορικής που είναι κοινές στο 2ο και 4ο προσεγγίζονται ευκολότερα από το 4ο πεδίο, για αυτό έχουμε αυτή τη στροφή των υποψηφίων προς το 4ο. Οσοι επέλεξαν το 2ο πεδίο θα περάσουν όλοι και το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί περίπου στις 4.000 μόρια με την πτώση των βάσεων να ξεκινά από τα 200 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και στις χαμηλόβαθμες σχολές να φθάνει περί τα 1.200 μόρια.
3ο ΠΕΔΙΟ
Λιγότεροι υποψήφιοι και ιστορικό χαμηλό
Μέχρι πέρυσι μπορούσαν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου πεδίου και οι υποψήφιοι των άλλων πεδίων εξεταζόμενοι και σε ένα επιπλέον μάθημα τη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη οι περισσότεροι υποψήφιοι που εξετάστηκαν για δεύτερη φορά επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, έχουμε, λοιπόν, μεγάλη μείωση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Οι υποψήφιοι που είχαν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου φέτος ήταν 10.989, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στη Βιολογία Προσανατολισμού ήταν 16.802, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που είχαν δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου ήταν 26.378, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δήλωσαν όλοι σχολές του 3ου πεδίου. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ χαμηλότερες στη Βιολογία και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και υψηλότερες στη Φυσική. Αναμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων, που θα οδηγήσει τις βάσεις των ιατρικών σχολών σε ιστορικό χαμηλό με τη βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης να αναμένεται περί τις 17.375 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε πτώση των βάσεων περισσότερο από 2.000 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής θα βρεθεί περί τις 5.500 μόρια.
4ο ΠΕΔΙΟ
Προσθήκη επιπλέον θέσεων
Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 24.122, ενώ φέτος ήταν 24.686 του παλαιού και του νέου συστήματος, με τους υποψηφίους με το νέο σύστημα να είναι 23.386. Πρόκειται για το μόνο πεδίο που έχουμε αύξηση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα εισαχθούν όλοι και θα περισσέψουν θέσεις που θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Δεν γνωρίζουμε πόσες θέσεις και σε ποια τμήματα θα δοθούν οι επιπλέον θέσεις, αφού πρόκειται για τις θέσεις που θα περισσέψουν. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλύτερες στην Οικονομία, χειρότερες στην Πληροφορική και περίπου ίδιες στα Μαθηματικά. Η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμέναμε, με την προσθήκη των επιπλέον θέσεων. Θα εισαχθούν, τελικά, και σ’ αυτό το πεδίο σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, με το κατώφλι εισαγωγής να βρίσκεται περί τις 4.200 μόρια. Στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τις 16.000 μόρια και κάτω έχουμε αύξηση των βάσεων που μπορεί να φθάσει και τα 500 μόρια στις σχολές γύρω από τις 10.000 μόρια, για να έχουμε περίπου τις ίδιες βάσεις με πέρυσι στις σχολές με πολύ χαμηλή βάση.
Να θυμίσουμε στους υποψηφίους ότι οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και να ευχηθούμε καλές σπουδές στους νέους φοιτητές.
* Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης είναι μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας.
** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια