Στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και πως αυτή αποτυπώνεται στον χάρτη αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως "φιλόδοξο πρόεδρο".
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία έχει στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να γείρει την πλάστιγγα των συγκρούσεων υπέρ της κυβέρνησης Σάρατζ, διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία, το Ιράκ, το Κατάρ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν καθώς και ειρηνευτικά στρατεύματα στα Βαλκάνια. Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας βρίσκεται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπου εγείρει ενεργειακές και εδαφικές αξιώσεις κλιμακώνοντας τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η προσπάθεια αυτή έχει κόστος καθώς οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί από 1,8% το 2015 στο 2,5% το 2018 σε μια περίοδο που κλυδωνίζεται η τουρκική οικονομία.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει αναλυτικά τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική παρουσία:
Λιβύη
Ο Ερντογάν έχει στείλει ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις καθώς και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λιβύη για να στηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σάρατζ, σε έναν εμφύλιο που έχει μετατραπεί σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.
Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, έναντι των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, την οποία στηρίζουν η Ρωσία η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το το άρθρο «Σε αντάλλαγμα για την υπεράσπιση της κυβέρνησης Σάρατζ απέσπασε την υποστήριξή της για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, που ενισχύσει τις αξιώσεις τις Τουρκίας σε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Συρία
Όπως αναφέρεται, η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της στο εξωτερικό από την εποχή του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Ο Ερντογάν έχει στείλει στρατεύματα από το 2016 για να πολεμήσουν τόσο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους όσο και τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις. Έκτοτε τα τουρκικά στρατεύματα έχουν καταλάβει πόλεις στη βόρεια Συρία με στόχο τη δημιουργίας μια ζώνης ασφαλείας ώστε οι πάνω από 3,6 εκατ. Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ιράκ
Η Τουρκία στέλνει συχνά πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ για να πλήξουν κρησφύγετα του PKK ενώ διατηρεί και στρατιωτικές βάσεις, που είχαν δημιουργηθεί για ειρηνευτική αποστολή τη δεκαετία του 1990. Η Τουρκία λέει ότι η συνεχιζόμενη παρουσία της λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι του PKK και των φιλοδοξιών των Κούρδων του Ιράκ για ανεξαρτησία.
Κατάρ
H Τουρκία έχει δημιουργήσει μια βάση στο Κατάρ από το 2017, όταν πήρε το μέρος της Ντόχα στη διαμάχη με τα υπόλοιπα κράτη του Συμβουλίου του Κόλπου. Την Τουρκία και το Κατάρ ενώνει κυρίως η υποστήριξή τους προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία θεωρείται πηγή ανησυχίας για τη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου, ειδικά μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Σομαλία
Το 2017 η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπου εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύουν Σομαλούς συναδέλφους της στη βάση ενός ευρύτερου σχεδίου της Άγκυρας για συνδρομή στην ανοικοδόμηση μιας χώρας την οποία έχει γονατίσει ο από δεκαετίες εμφύλιος. Το 2015 Ο Ερντογάν υποσχέθηκε την ανέγερση 10.000 νέων κατοικιών στη χώρα, ενώ υπογράφηκαν και αμυντικές και βιομηχανικές συμφωνίες. Ενώ φέτος ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δέχθηκε πρόταση από τη Σομαλία να μετάσχει σε έρευνες για πετρέλαιο ανοικτά των ακτών της.
Aνατολική Μεσόγειος
Τα Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της διεκδίκησης ενεργειακών δικαιωμάτων. Οι εντάσεις κλιμακώνονται από την Τουρκία και την κυβέρνηση στα κατεχόμενα της Κύπρου με την έκδοση αδειών ερευνών σε ύδατα που διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία είναι σε κόντρα και με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αμφισβητώντας ότι τα νησιά παράγουν ΑΟΖ, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, που δεν έχει υπογράψει η Άγκυρα.
Αφγανιστάν
Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο του υπό το ΝΑΤΟ συνασπισμού άνω των 50 κρατών, που υποστηρίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έναντι των Ταλιμπάν.
Αζερμπαϊτζάν
Στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας είναι παρούσες και σε βάση στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν κι έχουν πρόσβαση και σε μια βάση της πολεμικής αεροπορίας. Οι δύο χώρες έκαναν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τον Αύγουστο στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις φονικές συγκρούσεις με στρατεύματα της γειτονικής Αρμενίας. Η Τουρκία υποσχέθηκε να αναβαθμίσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν και να το προμηθεύσει με νέα αμυντικά συστήμα, περιλαμβανομένων τουρκικών drones, πυραύλων και συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου. Η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν από την εποχή της σύγκρουσής του με την Αρμενία για το θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν από τρεις δεκαετίες, όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ.
Βαλκάνια
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν μετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές υπό το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και τη Βονσία Ερζεγοβίνη από την εποχή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.
Σουδάν
Ο Ερντογάν υπέγραψε επίσης συμφωνίες με την αφρικανική χώρα για αύξηση των τουρκικών επενδύσεων και των διμερών εμπορικών συναλλαγών, ενώ η (προηγούμενη) κυβέρνηση του Χασάν Αλ Μπασίρ είχε συμφωνήσει να νοικιάσει στην Τουρκία για 99 χρόνια τη νήσο Σουακίν, κίνηση που επιτρέπει στην Τουρκία να στήσει μια βάση στο νησί που ήταν κάποτε εντός των ορίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να απλώσει το χέρι της μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια