Νέα Ατλαντίδα; Η Καλιφόρνια βυθίζεται σύμφωνα με δορυφορική μελέτη


Κίνδυνο καθίζησης αντιμετωπίζουν περιοχές της Καλιφόρνια, σύμφωνα με δορυφορική μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, που χτυπάνε «καμπανάκι».

Μπορεί να αναζητούμε ακόμα τη... θρυλική Ατλαντίδα, αλλά η Καλιφόρνια ίσως αποδειχθεί η «σύγχρονη εκδοχή» της, καθώς εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στα παραλιακή μέρη της ίσως έρθουν αντιμέτωποι με την υποχώρηση του εδάφους, δηλαδή το ξαφνικό βύθισμα της γης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Science Advances», το Σαν Ντιέγκο, το Λος Άντζελες, η Σάντα Κρουζ και το Σαν Φρανσίσκο είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συγκέντρωσε δορυφορικές εικόνες από την ακτή της Καλιφόρνια μήκους 1.350 χιλιομέτρων μεταξύ του 2007 και του 2018, τις ανέλυσε και εντόπισε, για πρώτη φορά, κάθετη κίνηση εδάφους σε αυτές τις περιοχές.

Με άλλα λόγια, μέρη όπου η επιφάνεια ανέβαινε και έπεφτε. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με ακρίβεια χιλιοστόμετρου χάρη στο ραντάρ InSAR.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Εμ Μπλάκγουελ, το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο αντιμετωπίζει καθίζηση με ρυθμό 5,9 χιλιοστών ετησίως, ενώ η περιοχή του Μοντερέι Μπέι, όπου βρίσκεται η πόλη της Σάντα Κρουζ, υποχωρεί με 8,7 χιλιοστά/έτος, χωρίς ζώνες ανύψωσης.

Ορισμένες βόρειες περιοχές του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και της Κεντρικής Καλιφόρνιας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανύψωση εδάφους, σημείωσαν οι ερευνητές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια