Έτσι θα το πάμε μέχρι τις εκλογές


Του Γιώργου Κράλογλου

Μόνο η κυβέρνηση των εκλογών του 2023, θα είναι σε θέση να σχεδιάσει και να τολμήσει. Μέχρι τότε θα επαναλαμβανόμαστε. Θα "μηρυκάζουμε" οράματα...

Σύντομα, πολύ σύντομα, θα έχουμε και τις πρώτες εικόνες στην αγορά και στην οικονομία.

Το νέο πτωχευτικό θα επισπεύσει πολλά πράγματα. Και πάνω απ' όλα θα ξεκαθαρίσει αυτό που αποκαλούμε σήμερα επιχειρηματική κοινότητα.

Τα περισσότερα "ζόμπι" της αγοράς (που περιμένουν να πάρουν και αυτά που δεν δικαιούνται στην κατάσταση που βρίσκονται...) θα βγουν από το παιχνίδι.

Και ευτυχώς, όχι μέσα από τη γνωστή σοσιαλιστική σαλαμούρα... των κρατικοποιήσεων. Θα βγουν με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας.

Κατά τα άλλα,  τι να περιμένεις,  το 2020,  από μια οικονομία σε ύφεση 9,5%,  τον Ερντογάν στην αυλή σου και τον κορονοϊό σε δεύτερη επίθεση (μόνο ανόητοι με τις τρελαμένες θεωρίες ψεκασμού από κυκλώματα και εξωγήινους..., τα βλέπουν αλλιώς).

Να μη ξεχνάμε πως την ύφεση 10% την έχουμε μέσα σε λίγους μήνες του 2020 όταν στην 12ετία της κρίσης (όχι σε μήνες) είχαμε 20% (με κάποια σκαμπανεβάσματα).

Θέλουμε κι άλλα; Να μη μας διαφεύγει τι σημαίνει όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις δύο επόμενες γενιές (όσων μείνουν στην Ελλάδα βεβαίως...)  εξωτερικό χρέος στο 200% του ΑΕΠ.

Και να αδυνατείς να το ανατρέψεις λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης παραγωγής σου, των ευκαιριακών εξαγωγών σου και της διάλυσης του τουρισμού, τη διετία 2019-2020.

Πώς θα αλλάξουν αυτά πριν το 2023-2024;

Με τις 2-3 έστω και στρατηγικής σημασίας (ενεργειακές και υποδομών) επενδύσεις που σχεδιάστηκαν πριν 14 χρόνια και θα σέρνονται μέχρι να αποδώσουν στην οικονομία σου;

Αν πρόκειται να ενισχύσουμε τις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψη της Ε.Ε. ας μιλάμε για το 2022. Πότε όμως και πώς θα γίνουν οι αλλαγές,  οι μεταρρυθμίσεις που θα τις ευνοήσουν;

Το 2023 θα είναι έτος εκλογών. Και τότε θα μετρηθούν (σε "βάθος" και σε "πλάτος") όχι μόνο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη (για το χθες και το αύριο που υπόσχεται) αλλά και η αντιπολίτευση. Ιδίως η αξιωματική ως εν δυνάμει κόμμα εξουσίας.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι σόι ντουντούκα θα κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο σύντροφος Αλέξης στις αρχές του 2023.

Για το 2020 και το 2021 όμως, (εφόσον συνεχίσει να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ) η αντιπολίτευση θα παραμένει στα χέρια του Καρανίκα και κάποιων τσιπουράδικων της Κρήτης.

Έχει όμως σημασία για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας και κοινωνίας μας και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ; Ίσως να μην έχει ούτε για το 3% της βάσης του...

Η ανυπαρξία όμως αντιπολίτευσης ικανής να δικαιολογήσει εθνική ενότητα στη χώρα (με σοβαρότητα και κύρος) ώστε να αντιμετωπισθούν τα "κομπογιαννίτικα" του Ερντογάν καταλήγουν και σε όφελος του σουλτάνου.

Απόδειξη το σημερινό "παρών" του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ο σουλτάνος θα κρατήσει ανοικτό το ελληνοτουρκικό και το 2021,  αν δεν μεταφέρει τις πιέσεις σε διαφορετικό επίπεδο, με περισσότερο ανησυχητικές συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας μας.

Το 2021,  λοιπόν,  με την οικονομία να "ξηλώνεται" (από τα ζόμπι της) και να "μπαλώνεται" παντού, (από την παραγωγή -κάθε μορφή παραγωγής- ως τις εξαγωγές και τις υπηρεσίες), με τον κορονοϊό σε δεύτερη επίθεση και με το ελληνοτουρκικό σε κατάσταση που δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα (όσο τη γερμανική προεδρία και την Ε.Ε…) δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάκαμψη το 2021.

Ούτε και για επαναφορά των προβλέψεων για ανάπτυξη 1,9% που συζητούσαμε προ κορονοϊού.

Με τούτα και με εκείνα,  αυτό που μας μένει είναι μόνο η "μοιρασιά" των 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Που όμως δεν θα ανοίξει τα συρτάρια του πριν το Φθινόπωρο του 2021. Αλλά και αυτό δεν σημαίνει πως το 2022 θα έχουμε τις "Άριες φυλές" να περιμένουν να αλλάξουν την ελληνική οικονομία. Συνεπώς άριστα θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης να κοιτάξει τι περισσότερες μεταρρυθμίσεις μπορεί να κάνει (τώρα που και η αντιπολίτευσή του είναι επιπέδου Καρανίκα) αποφεύγοντας τα δήθεν "ελατήρια" ανάπτυξης για το 2021 και μετά. Αυτά ας τα ξαναπεί, το 2023. Με άλλη κυβέρνηση. Και σε άλλο πολιτικό σκηνικό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια