Η Ρωσία δημιούργησε συσκευή που εντοπίζει ακόμα και τον κορωνοϊό στον αέρα

© Sputnik / Maksim Bogodvid
Η επιστημονική κοινότητα της Ρωσίας πρωτοπορεί γι' άλλη μια φορά, καθώς στο πλαίσιο του στρατιωτικού forum, «Army 2020», παρουσιάστηκε η πρώτη συσκευή για την ανίχνευση αερομεταφερόμενων ιών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, με την ονομασία «Detector-BIO».

Η πρώτη συσκευή της Ρωσίας για την ανίχνευση αερομεταφερόμενων ιών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, παρουσιάστηκε από την εταιρεία Krasnogorsky Zavod, στο πλαίσιο του στρατιωτικού forum, «Army 2020».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξάντερ Νοβίκοφ, είπε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι η βιολογική συσκευή «Detector-BIO» μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία όχι μόνο ιών, αλλά και βακτηρίων και τοξινών.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε:

«Πρόκειται για μια κοινή ανάπτυξη με το Ερευνητικό Κέντρο  Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας "NF Gamaleya" για το Υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με αυτήν τη συσκευή, η αυτόματη ανάλυση ενός δείγματος αέρα διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά, ανάλογα με τη συγκέντρωση των παθογόνων και άλλων παραγόντων».
Οι κρατικές δοκιμές αυτής της συσκευής ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, η πιστοποίησή της προετοιμάζεται, οπότε είναι πολύ νωρίς για το στάδιο των παραγγελιών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Νοβίκοφ είπε:

«Ωστόσο, έχουμε τη μέγιστη ετοιμότητα και, εάν είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να παράγουμε όσο χρειάζεται ο πελάτης. Είναι σημαντικό αυτή η συσκευή να μπορεί να αντιδρά σε διάφορα παθογόνα στον αέρα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πολιτικούς σκοπούς όσο και για τη διασφάλιση της βιολογικής ασφάλειας».
Επισημαίνεται ότι η συσκευή «Detector-BIO» έχει σχεδιαστεί για την ταυτόχρονη ανίχνευση έως και 86 μολυσματικών παραγόντων ιογενούς και βακτηριακής φύσης, καθώς και τοξινών στον περιβάλλοντα αέρα σε μια πλήρως αυτόματη λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση πραγματοποιείται με δύο ανεξάρτητες μεθόδους, δηλαδή με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο και ανοσοφθορισμό.

Η συσκευή, μάλιστα, έχει σχεδιαστεί για την ασφάλεια σε πολυσύχναστα μέρη, κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων, αλλά και σε υποδομές, μετρό, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κόμβους μεταφοράς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια