Μπορεί οι ντομάτες να έχουν καίρια θέση στη μεσογειακή διατροφή, αλλά ειδικός αποκάλυψε τον ιδιαίτερο κίνδυνο που μπορεί να κρύβουν για μερικούς ανθρώπους.
Αν και η ντομάτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Ναταλία Κρούγκλοβα, που μίλησε στο Sputnik.
Η ίδια, αρχικά, επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να μαγειρεύουμε τις ντομάτες, αντί να τις καταναλώνουμε ωμές, εάν πάσχουμε από γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος και, στη συνέχεια, τονίζει ότι τα άτομα που έχουν αλλεργίες, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους.
Έπειτα, η Κρούγκλοβα αναφέρει το εξής:
«Οι ντομάτες διεγείρουν την απελευθέρωση ισταμίνης στον οργανισμό, ενός χημικού μεσολαβητή αλλεργικών αντιδράσεων».
Μαγειρεμένες ή ωμές ντομάτες;
Οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι πιο ευεργετικές από τις ωμές, επειδή περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Από την άλλη πλευρά, η θερμική επεξεργασία μειώνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Έτσι, η διατροφολόγος αναφέρει πως η καλύτερη επιλογή είναι να καταναλώνουμε ντομάτες και στις δύο μορφές τους.
Επιπλέον, η Κρούγκλοβα προσθέτει ότι οι σάλτσες με βάση την ντομάτα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς επειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, γλουταμινικού οξέος, νατρίου και μπαχαρικών.
Τέλος, η ειδικός υπογραμμίζει ότι δεν συνιστάται η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον όχι περισσότερο από 150-200 γραμμάρια.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια