Sponsor

ATHENS WEATHER

Έτοιμο το Κάιρο για κίνηση-"ματ" - Στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Λιβύη

Στην "κόψη του ξυραφιού" οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι δεν “χωρατεύει” με κανέναν ειδικά με τον Ερντογάν που θέλει να διχοτομήσει την Λιβύη σε συνεργασία με τον Τραμπ, σε βάρος Αιγύπτου και Ρωσίας.

Δορυφορική εικόνα υπαινίσσεται ουσιαστικά την μετακίνηση ισχυρότατων χερσαίων αιγυπτιακών δυνάμεων (όπως φαίνεται οι οποίες δήθεν εκτέθηκαν σε δορυφόρους, κάτι που μάλλον το επιδίωξε η αιγυπτιακή πλευρά) στην γνωστή βάση Σίντι Μπαρανί κοντά στα σύνορα με την Λιβύη.

Το Κάιρο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα ειδικά μετά την νέα σύμπλευση Ερντογάν-Τραμπ στην Λιβύη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν βήματα για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη Λιβύη τηλεφωνικά, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αλ Τζαζίρα.

Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν επίσης πιθανούς τρόπους για να επιτευχθεί η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, και συμφώνησαν μάλιστα ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της χώρας θα πρέπει να συνεχίσει το ζωτικό έργο της.

Πρόκειται για νέο “πούλημα” του Τούρκου προέδρου στον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν και στα σχέδια της χώρας του στην χώρα αυτή.

Το τηλεφώνημα μεταξύ Αμερικανού και Τούρκου προέδρου πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, στην Άγκυρα την Τετάρτη.

Ο ηγέτης της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι όμως από τον Ιούνιο έχει ανοίξει την πόρτα για άμεση επέμβαση στη Λιβύη, για να αποτρέψει την Τουρκία και τις τουρκικές υποστηριζόμενες δυνάμεις από το να καταλάβουν περισσότερα κομμάτια εδάφους, αναφέρει ο αιγυπτιακός τύπος σε μια άμεση απάντηση στις τουρκικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο συνολικός αριθμός των Σύρων μισθοφόρων που στάλθηκαν στη Λιβύη από την τουρκική κυβέρνηση είναι 16.500, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα φαίνεται να προμηνύουν μια μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση, ωστόσο οι μετακινήσεις δυνάμεων, οι αεροπορικές επιθέσεις και η στρατηγική σημασία της Σύρτης και της αεροπορικής βάσης Αλ Τζούφρα, καθιστούν σχεδόν σίγουρη τη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, και πιθανώς εν τέλει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Στον επεκτατικό αγώνα της  Άγκυρας για τη «κληρονομιά της Λιβύης», το Κάιρο έχει πλέον κάνει την εμφάνισή του.


Οι Τούρκοι αξιωματούχοι και γνωστοί εθνικιστές, βασιζόμενοι  στην ανύπαρκτη δύναμη του τουρκικού στρατού, λένε ότι ετοιμάζονται να χτυπήσουν ρωσικά αεροσκάφη και αιγυπτιακές δυνάμεις.

Εάν δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί κάτι μεταξύ των δύο πλευρών, πράγμα απίθανο, τότε η Αίγυπτος θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην Τουρκία που βρίσκεται ήδη στο υπογάστριό της, στέλνοντας στρατιώτες και μαχητές και, ενδεχομένως, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στους Λίβυους με βαρύ εξοπλισμό και αεροσκάφη.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια