Κάποιοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει


Του Θοδωρή Γιάνναρου *

Τα κρούσματα χθες ήταν πάλι πολύ παραπάνω από τους μεγαλύτερους αριθμούς που είχαν εμφανιστεί τον χειμώνα, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος με την ανησυχία τόσο της Πολιτείας, όσο και των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών να χτυπάει κόκκινο. Παρ’ όλα αυτά μια μερίδα περίεργων  "γκρούβαρων” προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραπλανήσουν, να εξαπατήσουν και να διασκεδάσουν με τον πόνο των άλλων!

Το ερώτημα βέβαια που εύλογα τίθεται είναι για ποιο λόγο το κάνουν και τι έχουν να κερδίσουν από όλη αυτή την παράλογη προσπάθεια! Είναι μάλλον θέμα των ψυχιάτρων να αποκρυπτογραφήσουν τα άρρωστα αυτά μυαλά και της Πολιτείας να αποφασίσει τον τρόπο που πρέπει ν’ αντιδράσει... 

Είχαμε λοιπόν το γενικό lockdown, όπου τα νέα κρούσματα καθημερινά  κυμαίνονταν κατά μέσο όρο πάντα μεταξύ 20 και 40-45 και μια δυό φορές στην αρχή πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100.

Ήρθε ο Μάιος και όντως πήγαμε εξαιρετικά καλά...  Λίγο αργότερα  -δύο μήνες και κάτι αργότερα-, ήρθησαν οι περιορισμοί με "ΜΗΔΕΝ” νέα κρούσματα... και στη συνέχεια άνοιξαν τα σύνορα με κάποιους περιορισμούς!

Μέχρι τότε όλα καλά... μέχρι που ξεμύτισαν οι απανταχού "ανεγκέφαλοι” που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του κορονοϊού αφενός και αφετέρου οι συνήθεις Ελληνάρες, που ως συνήθως, με άγνοια κινδύνου και περισσή αφέλεια...  μέχρι βλακείας, ξεκίνησαν το ξεσάλωμα, σαν όλα να είχαν ξεπεραστεί και ο ιός να είχε αποδεδειγμένα εξαΰλωθεί και τα εμβόλια ήταν ήδη παρατεταγμένα σε ντάνες στα φαρμακεία, αναμένοντας τους πελάτες να τα προμηθευτούν - το ίδιο και τα εξειδικευμένα φάρμακα!

Έτσι ξαφνικά αλλά αναμενόμενα, τα αποδεδειγμένα κρούσματα από το "ΜΗΔΕΝ” που ήταν άρχισαν να εμφανίζονται πάλι και να αυξάνονται και συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε μέρα που περνά 3-8-12...15-20-28...32-37-45...67-78- 110-121-148, προχθές 153 και χθες 151.

Σε λίγο θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε - μη νομίζετε πως τα 1.000+ διαγεγνωσμένα επισήμως κρούσματα ημερησίως είναι μακριά!

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε ίσως  να διευκρινιστεί πως τα εν δυνάμει κρούσματα είναι αυτά που ανακοινώνονται μέσω της διενέργειας διαγνωστικών τεστ επί δέκα (!!!), πράγμα που κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει αυξημένη εγρήγορση και δραστικά οριζόντια μέτρα και όχι χαλάρωση και σταδιακή λήψη ημίμετρων αντίστοιχα!

Κάποιοι, ξέρουν επακριβώς τι να κάνουν... σε ποιες προληπτικές ενέργειες να προχωρήσουν για να προστατευθούν από τον ιό και παρ’ όλα αυτά προσέχουν σε κάθε τους βήμα, σαν να αντιμετωπίζουν τον ίδιο τον διάβολο!

Ήθελα να ξέρω... όλοι αυτοί οι περίεργοι-προβληματικοί, με ίχνη δομημένης φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, που δημιουργούν με το έτσι θέλω το δεύτερο κύμα τόσο νωρίς, μέσα στον Αύγουστο... θα ξέρουν άραγε τι να κάνουν όταν πανικόβλητοι θα κλαίνε και θα οδύρονται και θα κατηγορούν όποιον άλλον εκτός από τον εαυτό τους;

Κύριε Πρωθυπουργέ, η κατάσταση ξεφεύγει κάθε μέρα που περνά! Καλή η οικονομία, αλλά σ’ αυτή τη φάση... πρώτη θέση έχουν οι άνθρωποι που καλούνται να τη στηρίξουν και να αποκομίσουν αργότερα τα οφέλη της.

Πώς θα γίνει όμως αυτό, όταν και αποδεκατιστούμε και ξεπαραδιαστούμε από το κόστος μιας κατάστασης που θα έχει πια ξεφύγει και δεν θα είναι απλό να μαζευτεί;

Αυτήν τη στιγμή δυστυχώς βαδίζουμε στα χνάρια των χωρών που υποτίμησαν τον συγκεκριμένο ιό την πρώτη φορά και το πλήρωσαν ακριβά! Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος με αυτούς. Αποδείξαμε στο πρώτο κύμα πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά... Η ανοσία πάντως της αγέλης είναι εξαιρετικά κοστοβόρα από πλευράς ανθρωπίνων ζωών που θα χαθούν χωρίς λόγο και αιτία!

Χαίρομαι που ανέλαβε τον συντονισμό της όλης κατάστασης, εκ νέου ο εξαιρετικός Σωτήρης Τσιόρδας, διότι οι υπόλοιποι -όλοι τους όμως χωρίς εξαίρεση, που είχαν αναλάβει στη θέση του, απεδείχθησαν... συγγνώμη που θα το πω, εξαιρετικά ανεπαρκείς και στερούμενοι ενσυναίσθησης, έτσι ώστε να αποτύχουν να πείσουν τον κόσμο σε σχέση με το αυτονόητο!

Καιρός είναι να πιάσουμε πάλι τον ταύρο απ’ τα κέρατα... πριν να είναι αργά  - ακόμα μπορούμε! Τα καταφέραμε την πρώτη φορά εκεί που όλοι οι άλλοι  απέτυχαν! Ας το ξανακάνουμε!...

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια