Έντονη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς από το σύνολο των 5.421 κρουσμάτων τα 945 έχουν καταγραφεί από την 1η Αυγούστου.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το R0 (ρυθμός μετάδοσης) της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1. Το όριο δηλαδή που η Ελλάδα δεν θέλει να υπερβεί προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο.
«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.
Προειδοποίηση είχε απευθύνει και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φτάσει το 1 και κινείται αυξητικά. Σύμφωνα με την ίδια, οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά.
Τα φώτα πλέον είναι στραμμένα στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αφού εξεταστούν τα νέα δεδομένα θα αποφασιστούν, ενδεχομένως, μέτρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.
Τριψήφια αύξηση κρουσμάτων και υποχρεωτική μάσκα
Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 152 νέα κρούσματα, ενώ το βράδυ καταγράφηκε επιπλέον ένας θάνατος με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να φτάνουν πλέον τους 212.
Από τα νέα κρούσματα, τα 43 στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Στο μεταξύ, χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μία σειρά από χώρους με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Το μέτρο έχει ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.
Συγκεκριμένα ορίζεται υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κάτοθι χώρους:
Σε χώρους συνάθροισης κοινού όπως εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης η μάσκα είναι υποχρεωτική.
Υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα σε χώρους κάθε θρησκευτικής λατρείας.
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Μικρές Εξαιρέσεις
Στη νέα «καθημερινότητα της μάσκας» χωρίς αυτήν μπορούν να κινούνται μόνο:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που προβλέπονται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο έχουν ως εξής:
Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Για κάθε παράβαση χρήσης μάσκας εν πλω επιβάλλονται : α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
Ποιο είδος μάσκας μας προστατεύει περισσότερο
μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρειο Καρολίνα. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να εξετάσουν πόσο αποτελεσματικά σταματούσαν διάφορες μάσκες τα σταγονίδια από το στόμα εθελοντών. Με την βοήθειά της εξέτασαν πιλοτικά 14 διαφορετικές μάσκες ή εναλλακτικές στις μάσκες, καθώς και ένα υλικό για μάσκες.
Η μέθοδός τους αποτελείται από ένα κουτί, ένα λέιζερ, έναν φακό και την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου. Με την βοήθειά της, «επιβεβαιώσαμε πως όταν ένας άνθρωπος μιλάει, εκπέμπει μικροσκοπικά σταγονίδια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Martin Fischer, αναπληρωτής καθηγητής Ερευνών στο Τμήμα Χημείας του Duke.
Επομένως, «ο νέος κορωνοϊός μπορεί όντως να μεταδοθεί με την ομιλία ή με το τραγούδι, χωρίς να απαιτείται βήχας ή φτάρνισμα», πρόσθεσε.
Η μέθοδος έδειξε ακόμα ότι μερικές μάσκες παρείχαν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τα εκπνεόμενα σωματίδια.
Ποια μάσκα ήταν καλύτερη;
Η μάσκα Ν95 χωρίς βαλβίδα, σύμφωνα με την έρευνα. Στην δεύτερη θέση σε αποτελεσματικότητα ήταν οι κλασικές χειρουργικές μάσκες πολυπροπυλενίου.
Οι χειροποίητες βαμβακερές μάσκες, με δύο στρώματα υφάσματος, επίσης σταματούσαν πολλά σταγονίδια της φυσιολογικής ομιλίας, λένε οι ερευνητές. Αντιθέτως, οι μπαντάνες και τα περιλαίμια από ύφασμα fleece δεν μπλόκαραν αποτελεσματικά τα σταγονίδια αυτά.
Κρίσιμη η σωστή χρήση
«Αυτά είναι τα πρώτα ευρήματά μας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξετάσουμε αναλυτικά κάθε είδος μάσκας και την αποτελεσματικότητα αναλόγως με τον τρόπο χρήσεως», είπε ο Dr Fischer.
«Εάν όλοι μας φορούσαμε μάσκα, θα μπορούσαμε να σταματήσουμε έως και το 99% των σταγονιδίων. Έτσι, ο κορωνοϊός θα είχε πολύ λιγότερες ευκαιρίες να μολύνει άλλα άτομα», δήλωσε ο Dr Eric Westman, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Duke. «Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε εμβόλιο ή κάποιο αντιϊικό φάρμακο, οι μάσκες είναι ο μοναδικός αποδεδειγμένος τρόπος προστασίας που διαθέτουμε. Έχει όμως σημασία να διαλέγουμε τη σωστή μάσκα και να τη χρησιμοποιούμε σωστά».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σωστή χρήση της μάσκας σημαίνει ότι:
- Θα καλύπτει ΚΑΙ τη μύτη ΚΑΙ το στόμα
- Θα την αλλάζουμε αμέσως μόλις γίνει υγρή
- ΔΕΝ θα αγγίζουμε το πρόσθιο τμήμα της, αλλά μόνο τα πλάγια, ΑΝ είναι απαραίτητο
- ΔΕΝ θα την φοράμε και θα την αφαιρούμε ακατάπαυστα
- ΔΕΝ θα την κατεβάζουμε στο πιγούνι μας
- ΔΕΝ θα την βάζουμε στην τσάντα μας για να την φορέσουμε ξανά λίγο αργότερα
- Θα την αφαιρούμε ΠΑΝΤΟΤΕ με καθαρά και απολυμασμένα χέρια
- Θα βήχουμε και θα φταρνιζόμαστε ΠΑΝΤΟΤΕ στο μανίκι μας, κι ας φοράμε μάσκες
- Θα τηρούμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την απόσταση ασφαλείας των 1-2 μέτρων
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια