Έρευνα: Οι απαισιόδοξοι πεθαίνουν δύο χρόνια νωρίτερα μας λένε οι επιστήμονες

© Φωτογραφία : Pixabay.com
Ερευνητές συνέκριναν πάνω από 3.000 άτομα όσον αφορά τις βαθμολογίες τους σε κλίμακες αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Οι άνθρωποι με απαισιόδοξη βαθμολογία ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν δύο χρόνια νωρίτερα από θέματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι υψηλότερες βαθμολογίες αισιοδοξίας δεν είχαν θετική ή αρνητική επίδραση στη θνησιμότητα.

Οι άνθρωποι που είναι απαισιόδοξοι πεθαίνουν νωρίτερα από εκείνους που δεν έχουν υπερβολικά αρνητικές ή θετικές σκέψεις σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αρνητικές σκέψεις για το μέλλον πέθαναν περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από το μέσο άτομο. Ωστόσο, όσον αφορά τους αισιόδοξους αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνεται το δικό τους προσδόκιμο ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας QIMR Berghofer στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η ομάδα εξέτασε ένα ερωτηματολόγιο περίπου 3.000 συμμετεχόντων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Το ερωτηματολόγιο ήταν μέρος του Life Orientation Test, το οποίο εξέτασε την υγεία των Αυστραλών μεταξύ 1993 και 1995, με πληροφορίες παρακολούθησης διαθέσιμες μέχρι το τέλος του 2009. 

Στους συμμετέχοντες δόθηκε βαθμολογία σε κλίμακα αισιοδοξίας-απαισιοδοξίας με βάση το πόσο συμφώνησαν ή διαφωνούσαν με αισιόδοξες και απαισιόδοξες δηλώσεις. Οι απαισιόδοξοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες αιτίες θανάτου, αλλά όχι από καρκίνο.

«Οι άνθρωποι που είναι απαισιόδοξοι μπορεί να μην φροντίζουν και τον εαυτό τους και την υγεία τους, μπορεί να πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα να ακολουθούν συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση και ούτω καθεξής» δήλωσε στο ABC Australia o καθηγητής του QIMR Berghofer, John Whitfield. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ απαισιοδοξίας και θνησιμότητας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια