Τα μυστήρια της Αφροδίτης: Η NASA ανοίγει τα «χαρτιά» της


Η NASA αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της αποστολής που θα ξεδιπλώσει τα μυστήρια του «δίδυμου» της Γης, του πλανήτη Αφροδίτη. Τι είναι η αποστολή Veritas.

Είναι ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο και έχει παρόμοιο μέγεθος και δομή με τον πλανήτη μας. Εμφανίστηκε ακόμη και την ίδια στιγμή με τη Γη, ωστόσο για λόγους που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν ότι η Αφροδίτη πήγε μια διαφορετική... κατεύθυνση και είναι ένας εντελώς αλλιώτικος κόσμος, όπου οι άνθρωποι θα καούν αμέσως αν ακουμπήσουν την επιφάνεια της.

Η NASA μίλησε για τις λεπτομέρειες της αποστολής της VERITAS στην Αφροδίτη που η διαστημική υπηρεσία είπε ότι θα αποκαλύψει τα μυστήρια του δίδυμου της Γης. Το πρότζεκτ VERITAS, το οποίο η NASA σχεδιάζει να ξεκινήσει το 2026 μαζί με τους συνεργάτες της - τη γαλλική υπηρεσία διαστήματος, τη διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας και την ιταλική υπηρεσία διαστήματος - θα εστιάσει μεταξύ άλλων στη δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών με τη βοήθεια ενός συστήματος ραντάρ υψηλής τεχνολογίας.

Θα μετρήσει επίσης το βαρυτικό πεδίο της Αφροδίτης για να προσδιορίσει το εσωτερικό του πλανήτη αλλά και για να αντιληφθεί από τι αποτελείται η επιφάνεια του πλανήτη. Επιπλέον, η αποστολή θα μελετήσει δομές παραμόρφωσης και γεωλογικές διαδικασίες.

«Ο προσδιορισμός του κατά πόσον η Αφροδίτη έχει ηφαιστειακή δραστηριότητα και πως αυτό επηρρεάζει τον πλανήτη είναι μια από τις πραγματικά συναρπαστικές ερωτήσεις που θα ήθελα να απαντήσω», δήλωσε η Jennifer Whitten, μέλος της επιστημονικής ομάδας VERITAS στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αφροδίτη κάποτε είχε νερό στην επιφάνειά της, η NASA ελπίζει ότι το VERITAS θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και θα αποκαλύψει μυστήρια που μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο «αδελφός» πλανήτης της Γης εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά.

Έχει επίσης παχιά ατμόσφαιρα, η οποία παγιδεύει τη θερμότητα στον πλανήτη, καθιστώντας τον τως πιο καυτό στο Ηλιακό Σύστημα. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες φτάνουν τους 900 βαθμούς Φαρενάιτ (500 βαθμούς Κελσίου), κάτι που αρκεί για να λιώσει τον μόλυβδο. Η Αφροδίτη έχει επίσης έντονη ατμοσφαιρική πίεση. Παρά αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, περισσότερα από 40 διαστημικά σκάφη έχουν εξετάσει τον πλανήτη ενώ η Σοβιετική Ένωση κατόρθωσε να προσγειωθεί στην επιφάνεια. Κατάφερε να εργαστεί για περισσότερες από δύο ώρες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια