Covid-19: Πώς εξελίσσεται η κούρσα για το εμβόλιο- Ποιοι έχουν προβάδισμα

REUTERS/Dado Ruvic
Την ώρα που οι κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας, αλλά και τις οικονομίες τους, οι επιστήμονες και ερευνητές δίνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη ενός εμβολίου ασφαλούς και αποτελεσματικού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικά σχέδια ανάπτυξης περίπου 140 εμβόλια ανά τον κόσμο. Εξ αυτών, 13 υποψήφια εμβόλια είναι σε προχωρημένο στάδιο της κλινικής δοκιμής: Πέντε στην Κίνα, τρία στις ΗΠΑ, δύο στη Βρετανία και από ένα σε Αυστραλία, Γερμανία και Ρωσία.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από 12 με 18 μήνες. Ωστόσο η είδηση ότι το εμβόλιο, που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την Astra-Zeneca βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κλινικής δοκιμής έχει γεννήσει τις τελευταίες ημέρες ελπίδες για θετικές εξελίξεις αρκετά νωρίτερα. Πολύ κοντά στην κούρσα βρίσκεται και το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna.

Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη:

Oxford University-AstraZeneca 

Σύμφωνα  με τις τελευταίες πληροφορίες ηγείται της κούρσας. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους του AZD1222 (προηγούμενως γνωστού ως ChAdOx1 nCoV-19). Θα χορηγηθεί σε περίπου 800 ανθρώπους. Η Βραζιλία εξασφάλισε συμφωνία 127 εκατ. δολαρίων για την παραγωγή του στο έδαφός της.

Moderna 

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, η οποία έχει αρχίσει το δεύτερο στάδιο των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο mRNA-1273 έχει συνεργαστεί με την φαρμακοβιομηχανία Catalent Inc για την παρασκευή 100 εκατομμυρίων δόσεων από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Το τελικό στάδιο των δοκιμών ανάμενεται να αρχίσει μέσα στον Ιούλιο. Θα γίνουν δοκιμές σε 30.000 ανθρώπους.

Bharat Biotech 

Σε μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ινδία, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν την έγκριση στην Bharat Biotech για κλινικές δοκιμές του Covaxin σε ανθρώπους. Η εταιρεία πραγματοποιεί την έρευνα από κοινού με το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών της Ινδίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι προκαταρκτικές δοκιμές έδωσαν θετικά αποτελέσματα.

BioNTech-Pfizer 

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η αμερικανική Pfizer έχουν ενώσει δυνάμεις για ένα εμβόλιο το οποίο έχει θετικές ενδείξεις στα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών. Είναι ένα από τα 17 που δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Σύμφωνα με την BioNTech οι έλεγχοι σε δύο δόσεις του BNT162b1 σε 24 υγιείς εθελοντές έδειξαν ότι ύστερα από 28 ημέρες είχαν αναπτύξει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στον Covid-19 από αυτά που συναντάμε συνθήθως σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τη νόσο.

CanSino 

Έχει εγκριθεί για χρήση από τον στρατό της Κίνας ύστερα από κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι είναι ασφαλές και έως εάν βαθμό αποτελεσματικό, όπως μετέδωσε πρόσφατα το Reuters. Το εμβόλιο είναι γνωστό ως Ad5-nCoV και είναι ένα από τα οκτώ υποψήφια, που αναπτύσσονται από κινεζικές εταιρείες. Έχει λάβει έγκριση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και στον Καναδά.

Sanofi-GSK

Η γαλλική φαμαρκοβιομηχανία Sanofi, που έχει αναπτύξει ένα υποψήφιο εμβόλιο για τον Covid-19 με την GSK πρόσφατα ανακοίνσωε ότι σχεδιάζει να αρχίσει το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών έως τα τέλη του έτους. Εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα θα επιδιώξει έγκριση για μαζική παραγωγή στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Novavax 

Η αμερικανική Novavax πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στο NVX-CoV2373 στην Αυστραλία. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στον Ιούλιο.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Business Today

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια