Γιατρός από το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρήκε το «μυστικό» για να αντιστρέψει τη γήρανση του εγκεφάλου


Έρευνα «τομή» δημοσιεύει επιστημονικό περιοδικό, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται πως βρήκαν το «μυστικό» για την αντιστροφή της γήρανσης του εγκεφάλου. «Η απάντηση», λέει, «ήταν κάτω από τη μύτη μας όλον αυτόν τον καιρό: Το οξυγόνο».

Το μυστικό για την «αντιστροφή» της γήρανσης του εγκεφάλου φέρεται πως ανακάλυψε μία ερευνητική ομάδα από το Ισραήλ.

Οι φυσικοί που διενέργησαν την έρευνα, με επικεφαλής τον Shai Efrati, διευθυντή Υπηρεσίας Ερευνών του Ιατρικού Κέντρου Yitzhak Shamir και επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Aging».

Τα τεστ

Συνολικά 63 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 65 ετών και άνω, υποβλήθηκαν σε καθημερινά τεστ για 60 ημέρες. Οι ερευνητές τους τοποθετούσαν σε έναν υπερβαρικό θάλαμο οξυγόνου για να διαπιστώσουν εάν πράγματι θα υπάρξει κάποια βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Έμπαιναν στον θάλαμο για δύο ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, και τους χορηγούνταν καθαρό οξυγόνο. Πριν και μετά τους έκαναν μαγνητικές τομογραφίες.

Και μπορεί η οξυγονοθεραπεία σε τέτοιους θαλάμους να μην είναι καινούργια ανακάλυψη, καθώς χρησιμοποιείται για τη φροντίδα ασθενών με θερμικά εγκαύματα ή εμβολές αέρα, όπως διαπίστωσε ο Efrati και η ομάδα του, όμως, πλέον μπορεί να χρησιμεύσουν (σ.σ. οι θάλαμοι) και στην αντιμετώπιση της γήρανσης του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα

Μετά το πέρας των τεστ φάνηκε πως ενισχύθηκε η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά ενισχύθηκε και ο εγκεφαλικός ιστός.

«Αντιστρέφει τη γήρανση. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία», ανέφερε ο Efrati σε δήλωσή του στους «Times of Israel», διαπιστώνοντας πως επιδρά ουσιαστικά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά, απ΄όσο γνωρίζουμε, που γίνεται μία παρέμβαση η οποία βελτιώνει την βιολογία του εγκεφάλου ατόμων που γερνούν κατά τρόπο φυσιολογικό. Η επιδείνωση που επέρχεται (σ.σ. στην εγκεφαλική λειτουργία) με το γήρας, δεν χρειάζεται να θεωρείται δεδομένη».
«Η απόφραξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων είναι παρόμοια με την απόφραξη που σημειώνεται στους σωλήνες ενός παλιού σπιτιού. Αυτή είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη γήρανση του ανθρώπου», είπε ακόμη ο επικεφαλής της έρευνας, ολοκληρώνοντας ως εξής:

«Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου των γηραιότερων μελών του πληθυσμού».

Τι δήλωσε ένας εκ των εθελοντών

Ο 69χρονος Avi Rabinovitch, ένας από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σημείωσε πως μπήκε στη διαδικασία όντας υγιής και βγήκε «σαν τίγρης».

Σημείωσε, δε, πως η μνήμη του έχει βελτιωθεί αισθητά μετά τα πειράματα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια