Sponsor

ATHENS WEATHER

Επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν την εξαφάνιση ενός γιγαντιαίου άστρου


Ένα γιγαντιαίο άστρο στον γαλαξία Kinman Dwarf έχει βάλει δύσκολα στους αστρονόμους καθώς ενώ το είχαν εντοπίσει, εκείνο εξαφανίστηκε.

Οι αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου απορούν με την εξαφάνιση ενός άστρου που είχαν εντοπίσει στον γαλαξία Kinman Dwarf, ο οποίος βρίσκεται περίπου 75 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Σύμφωνα με το «Science Daily», ενώ ο γαλαξίας Kinman Dwarf είναι απλά πολύ μακριά για να δουν οι επιστήμονες μεμονωμένα αστέρια που βρίσκονται εκεί, από το 2001 έως το 2011 το φως που εκπέμπεται, «έδειξε σταθερά στοιχεία για το ότι φιλοξενούσε μια φωτεινή μπλε μεταβλητή, δηλαδή «αστέρι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο».

Τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο, οι αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν το VLT τηλεσκόπιο, δεν μπόρεσαν να βρουν τα σημάδια που προηγουμένως έδειχναν την ύπαρξη αυτού του αστεριού. Μάλιστα, επανέλαβαν τον έλεγχο, αρκετούς μήνες μετά, με ακτίνες Χ, αλλά έλαβαν παρόμοια αποτελέσματα.

Ο Τζος Γκρο του Trinity College Dublin και μέλος της επιστημονικής ομάδας υποστήριξε το εξής:
«Μπορεί να έχουμε εντοπίσει ένα από τα πιο τεράστια αστέρια του τοπικού Σύμπαντος».

Προς το παρόν, οι ερευνητές εξετάζουν δύο πιθανές εξηγήσεις για την φαινομενική εξαφάνιση του αστεριού: Είτε το αστέρι έγινε λιγότερο φωτεινό, ίσως εν μέρει να επισκιάστηκε από σκόνη, είτε συνετρίβη σε μια μαύρη τρύπα χωρίς έκρηξη τύπου supernova.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια