Συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Ακσάζ: Σε εγρήγορση το Ελληνικό ΠΝ

Στέλνει ενισχύσεις στη Λιβύη ο Ερντογάν


Έντονη κινητικότητα παρατηρείται εδώ και ώρες στο Αιγαίο. O Ερντογάν μετά το ''κάζο'' στη Λιβύη, θέλει να στείλει πολεμικά πλοία στις ακτές τις Αφρικανικής χώρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται συγκέντρωση “πολλών μονάδων” του τουρκικού στόλου στο ναύσταθμο του Ακσάζ. Αυτές οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν προκαλέσει “κατάσταση εγρήγορσης” στο Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Τούρκοι έχουν βγάλει αρκετά πλοία από τα Στενά τα οποία κατέπλευσαν στο ναύσταθμο του Ακσάζ. Η ασυνήθιστη κινητικότητα των Τούρκων δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αθήνα, η οποία και αντέδρασε, σύμφωνα με το militaire.gr. Μονάδες τους Στόλου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα στο νότιο Αιγαίο και παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση.

To παρασκήνιο με την Γαλλίδα Υπουργό

Για σήμερα, Τρίτη, ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, στην Αθήνα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα συναντούσε εκτός από τον Έλληνα ομόλογό της ίσως και τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ η πρεσβεία της Γαλλίας είχε εκφράσει την επιθυμία μίας ολιγόλεπτης συνάντησής της και με τον Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν σε υψηλό επίπεδο να συντονίσουν τις κινήσεις τους εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου. Τότε αναμένεται να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο, τόσο σε ότι αφορά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και στο παραλίγο «πυρ» που πήγαν να ανοίξουν τουρκικές φρεγάτες εναντίον γαλλικού πλοίου του πολεμικού ναυτικού, στο λιβυκό πέλαγος.

Στην Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να υπάρξει πίεση καθολικής καταδίκης της τουρκικής πολιτικής και ίσως να φτάσουμε και στην λήψη μέτρων ή αυστηρών προειδοποιήσεων με χρονοδιάγραμμα.

Ταυτόχρονα δεν αργεί η μέρα ανακοίνωσης συμφωνίας με την Γαλλία για την προμήθεια δύο φρεγατών Belharra.

Η τελική διαμόρφωση βάσει της οικονομικής οροφής ορίστηκε (σ.σ. στα 3 δισ. και για τα δύο πλοία) και πλέον αναμένεται σε πολύ υψηλό επίπεδο η επίσημη ανακοίνωση.

Αυτό φαίνεται ότι θα συνοδεύεται και από ανακοινώσεις για κοινές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι δύο χώρες, σε συνεργασία με την Κύπρο, ενισχύοντας παράλληλα τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο. ​


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια