Sponsor

ATHENS WEATHER

Στοιχεία που σοκάρουν: Ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες ακόμη και στην ήπια μορφή του


Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, είναι πιθανό τα συμπτώματα σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων εγκεφαλικών διαταραχών σε ασθενείς κορωνοϊού να μένουν αδιάγνωστα, αφού οι ερευνητές τα εντοπίζουν σε ασθενείς που έχουν περάσει τον ιό ελαφρά ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης.

Βρετανοί νευρολόγοι δημοσίευσαν την Τετάρτη στοιχεία από περισσότερους από 40 ασθενείς κορωνοϊού, οι οποίοι παρουσίασαν επιπλοκές που κυμαίνονταν από τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και το ντελίριο, μέχρι τις νευρολογικές βλάβες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νευρολογικά προβλήματα ήταν το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα που παρουσίασαν οι ασθενείς.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain, αποκάλυψαν αύξηση μιας νόσου που αποκαλείται Οξεία Διάσπαρτη Εγκεφαλομυελίτιδα (Adem) την περίοδο που το πρώτο κύμα λοιμώξεων μάστιζε τη Βρετανία. Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL, οι περιπτώσεις Adem αυξήθηκαν από μία ανά μήνα κατά την περίοδο πριν την πανδημία σε δύο με τρεις την εβδομάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μια γυναίκα ηλικίας 59 ετών έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτής της επιπλοκής.

Ανησυχητικά ευρήματα

Δώδεκα ασθενείς εμφάνισαν φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος, 10 παρουσίασαν νόσους του εγκεφάλου με συμπτώματα ντελίριο ή ψύχωσης, οκτώ έπαθαν εγκεφαλικό ενώ άλλοι οκτώ εμφάνισαν προβλήματα των περιφερειακών νεύρων, γνωστές και ως σύνδρομο Guillain-Barré, στο πλαίσιο του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα προκαλώντας παράλυση. Το σύνδρομο είναι θανατηφόρο για το 5% των ασθενών.

«Παρατηρούμε πράγματα στον τρόπο με τον οποίο ο κοροναϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο που δεν τα έχουμε δει σε άλλους ιούς στο παρελθόν», τονίζει ο Μάικλ Ζάντι, συγγραφέας της μελέτης μιλώντας στον Guardian.

«Αυτό που παρατηρήσαμε στους ασθενείς με Adem ήταν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, χωρίς να έχουν εμφανίσει έντονα πνευμονικά συμπτώματα», προσθέτει.

«Βιολογικά, η Adem έχει ορισμένες ομοιότητες με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως είναι πιο σοβαρή και συνήθως σημειώνει μία έξαρση. Ορισμένοι ασθενείς αποκτούν μακροχρόνιες αναπηρίες, ενώ άλλοι αναρρώνουν αποτελεσματικά». 

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Οι περιπτώσεις αυξάνουν τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κοροναϊού, με ορισμένους ασθενείς να βιώνουν δύσπνοια και εξάντληση ακόμη και πολύ καιρό μετά την ανάρρωσή τους. Άλλοι αναφέρουν μουδιάσματα, αίσθηση αδυναμίας και προβλήματα μνήμης.

Ένας ασθενής που περιγράφεται στο άρθρο, και συγκεκριμένα μια γυναίκα 55 ετών χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό, άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα μια μέρα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Φορούσε και έβγαζε το παλτό της ξανά και ξανά, ενώ άρχισε να έχει παραισθήσεις. Όπως ανέφερε, είδε μαϊμούδες και λιοντάρια μέσα στο σπίτι της. Εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο και σταδιακά έδειξε σημάδια βελτίωσης μετά από χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Άλλη μια γυναίκα, ηλικίας 47 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο με πονοκέφαλο και μούδιασμα στο δεξί της χέρι, μια βδομάδα αφού είχε ανεβάσει πυρετό. Αργότερα άρχισε να δείχνει εξαντλημένη και έχασε σταδιακά την επαφή της με το περιβάλλον. Εντέλει, χρειάστηκε έκτακτο χειρουργείο αφαίρεσης μέρους του κρανίου της προκειμένου να ανακουφιστεί από την πίεση που προκαλούνταν από το οίδημα του εγκεφάλου της. 

Ανάγκη για εγρήγορση των γιατρών

«Θέλουμε οι γιατροί σε όλο τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση για τέτοιου είδους επιπλοκές του κοροναϊού», τονίζει ο Ζάντι. Παροτρύνει τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας να συζητούν με τους νευρολόγους τις περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν νοητικά συμπτώματα, προβλήματα μνήμης, εξάντληση, μουδιάσματα ή αίσθημα αδυναμίας.

Δεν είναι βέβαιο ότι έχουν εντοπιστεί όλες οι εγκεφαλικές διαταραχές που προκαλεί ο κοροναϊός, αφού πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται είναι υπερβολικά άρρωστοι, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να τους εξετάσουν με σπινθηρογράφημα εγκεφάλου ή άλλες μεθόδους. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε καλύτερη έρευνα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει με τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Ζάντι.

Ενδεχόμενο «κρυφής» πανδημίας;

Μια ανησυχία των ειδικών, είναι ότι ο ιός θα αφήσει σε μια μειοψηφία του πληθυσμού ήπιες εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίες δεν θα γίνουν ορατές πριν περάσουν χρόνια. Το ίδιο φαίνεται ότι είχε συμβεί και με τη γρίπη του 1918, που προκάλεσε εγκεφαλικές νόσους σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.

Ο Ντέιβιντ Στρέιν, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ σημειώνει ότι μόνο μια μικρή μερίδα ασθενών φαίνεται πως βιώνει σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές. Όμως, προσθέτει ότι είναι απαραίτητο να ερευνηθεί περαιτέρω η συχνότητά τους.

«Είναι πολύ σημαντικό, καθώς ξεκινάμε να προετοιμάζουμε προγράμματα αποκατάστασης για ασθενείς κοροναϊού. Έχουμε ήδη παρατηρήσει ότι ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται μια μακρά περίοδο αποκατάστασης, τόσο σωματικής, μέσω άσκησης, όσο και εγκεφαλικής. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της λοίμωξης στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Πηγή: www.theguardian.com, in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια