Άσαντ και Πούτιν σχεδιάζουν να χτίσουν "μίνι Αγιά Σοφιά" στην Συρία


Tο συριακό καθεστώς υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μία μικρογραφία της Αγιά-Σοφιάς, για να αντισταθμίσει την μετατροπή του θρυλικού ναού σε τέμενος από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατασκευή αυτής της "μίνι Αγιά-Σοφιάς", που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική επαρχία της Χαμά, θα υποβοηθηθεί από τη Ρωσία και σύμφωνα με πληροφορίες θα δείξει τη σημασία του "ειρηνικού διαλόγου" μεταξύ των μεγάλων θρησκειών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Modon που εδρεύει στο Λίβανο, η ιδέα για το κτίριο ξεκίνησε από έναν άντρα που ονομάζεται Nabeul Al-Abdullah, επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής πολιτοφυλακής εντός της επαρχίας. Αφού έλαβε την έγκριση του μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Επιφανείας (Χάμα), Νικολάου, τα σχέδια παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στον ρωσικό στρατό εντός της Συρίας.

Το αντίγραφο πρόκειται να χτιστεί στην πόλη Al-Suqaylabiyah, η πλειονότητα το κατοίκων της οποίας είναι ελληνο-ορθόδοξη, σε ένα κομμάτι γης που δωρίστηκε από τον αρχηγό της πολιτοφυλακής Al-Abdullah. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρωσική ομάδα, από τη στρατιωτική βάση Hmeimim της Λατάκιας, ήδη μετέβη στην περιοχή χτες και εργάζεται σε σχέδια για την κατασκευή.

Ρωσική αντιπροσωπεία από τη βάση Χμεϊμίμ σε ορθόδοξη εκκλησία στη Χάμα

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Rai Al-Youm, ο Ρώσοςβουλευτής Vitaly Milonov δήλωσε ότι η Συρία είναι η ιδανική τοποθεσία για το μίνι αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, διότι "σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που δείχνει σαφώς την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου".

Πέτρος Κράνιας


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια