Του Γιώργου Κράλογλου
Έπρεπε να ακουστεί. Οι πρόωρες εκλογές είναι πολιτική ανεντιμότητα. Και σωστά τις χαρακτήρισε έτσι ο κ. Μητσοτάκης. Να τι του απαντά και η οικονομία.
Το δικό μας ρεπορτάζ, στην επιχειρηματική κοινότητα, λέει πως παράγοντες ισχυρής γνώμης στην οικονομία και υποψήφιοι επενδυτές πολυεθνικών ομίλων, απέδωσαν ξεχωριστή προσοχή και σημασία στη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη (κατά την εξαιρετική συνέντευξη των συνάδελφων του ΣΚΑΙ κ. Χιώτη και Τσίμα), ότι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με πολιτική ανεντιμότητα.
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι..., λοιπόν. Για να είμαστε και δημοσιογραφικά έντιμοι προς τον κ. Μητσοτάκη.
Ποιος ο λόγος, άλλωστε, να διαφωνήσουμε με τις απόψεις εκείνων που θα υποστούν το μαρτύριο των επιπτώσεων στην οικονομία από μια (πολιτικά κατεργάρικη και φτηνή) απόφαση πρόωρων εκλογών, στο πρώτο εξάμηνο του οδυνηρού 2020, με την οικονομία να κρατάει μόνο το κεφάλι έξω από το ναυάγιο και την Ε.Ε. να μας προετοιμάζει για μνημόνια, ακόμη και στη "δωρεά" των 22 δισ. (από το σύνολο των 32 δισ. που δικαιούμαστε).
Ποιος πρωθυπουργός που θέλει να είναι έντιμος, κ. Μητσοτάκη, θα αποφάσιζε να κάνει εκλογές, ας πούμε μέσα στο 2020, όταν δεν θα έχει βγει ο Σεπτέμβριος και η οικονομία, δεν θα προσδιορίζεται μόνο από την ύφεση, του 9% κατά την Ε.Ε., ή του 10% κατά τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ αλλά θα "αιχμαλωτίζεται" από 150.000 λουκέτα και 350.000 άνεργους των λουκέτων και των συρρικνώσεων, 300.000 επιχειρήσεων, όλων των κλάδων.
Ποιος πρωθυπουργός που θέλει να είναι έντιμος, κ. Μητσοτάκη, θα ακούσει τους ολίγους, του πυρήνα της κυβέρνησης (που ίσως και να τους συμφέρει προσωπικά) να οδηγηθεί η χώρα στην περιπέτεια εκλογών αλλά της σίγουρης νίκης... (όπως λένε...), αφήνοντας όμως στην τύχη τους τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Ειδικά τώρα που οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί έχουν συσπειρωθεί πίσω από την απαίτηση να πάρει μεν βοήθεια η Ελλάδα, αλλά με προδιαγραφές μνημονίου. Απαίτηση που ασφαλώς και πρέπει να πολεμηθεί με ισχυρό ελληνικό κυβερνητικό και διπλωματικό μέτωπο.
Ποιος πρωθυπουργός που θέλει να είναι έντιμος, κ. Μητσοτάκη, θα "δραπετεύσει", για τη σιγουριά μιας εκλογικής νίκης, τις ώρες, τις ημέρες και τους μήνες που και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να μας έχει, ως οικονομία, με την "πλάτη στον τοίχο", όχι μόνο στη βοήθεια αλλά και στα δανεικά.
Θα δεχθούν οι Βρυξέλλες και οι κουμανταδόροι του Βερολίνου από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση (ενόψει εκλογών) υποδείξεις για "καλή ανάγνωση" των πεπραγμένων της Ελλάδας στην οικονομία ώστε να μην προβάλλονται πρόσθετες απαιτήσεις, μνημονιακής μορφής;
Είναι δουλειά αυτή για υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπουργό ή για τον εκλεγμένο πρωθυπουργό από τον ελληνικό λαό, μόλις 12 μήνες πριν;
Εκλεγμένο μάλιστα να αναβαθμίσει την θέση μας και στην Ευρώπη, μετά την αριστερή δοκιμασία του ταμπούρλου και του ζουρνά, την 4ετία 2015-2019;
Ποιος πρωθυπουργός που θέλει να είναι έντιμος στην οικονομία, κ. Μητσοτάκη, προσκαλεί επενδυτές στην Ελλάδα και υπόσχεται μεταβολή στο μοντέλο της οικονομίας με κεντρικά εργαλεία ανάπτυξης τις ιδιωτικές επενδύσεις, (μέσα σε κλίμα ελευθερίας και συμπαράστασης του κράτους...), αλλά την ίδια ώρα που τους διαβεβαιώνει για όλα αυτά, στις συναντήσεις και στου Μαξίμου, καθώς και για 3ετή παρουσία του ίδιου, στις δράσεις τους, τους αγνοεί (κυνηγώντας κέρδη από πρόωρες εκλογές) με ένα πολιτικάντικο αντίο και ότι θα σας ξαναδώ αν κερδίσω τις εκλογές...
Αναφερόμαστε μόνο σε πολιτική εντιμότητα ή ανεντιμότητα. Γιατί από σοβαρότητα, δεν θα υπήρχε ούτε ως ίχνος...
Μεταφέραμε μηνύματα από την οικονομία και τους παράγοντές της (όσους παραμένουν ακόμη στη χώρα και με την έδρα τους...) επειδή το μαύρο φθινόπωρο, που μας έρχεται, φτάνει να αποδείξει πως, οι εκλογές, πριν το 2023, δικαιολογούνται μόνο ως απόδραση. Εκτός αυτού, οι πρόωρες εκλογές είναι πολιτική φαυλότητα, της μεταπολίτευσης, που οφείλουμε να ξεχάσουμε. Συνεπώς η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το 2023 και ανασχηματισμό, μόνο για διορθώσεις και όχι για τακτικισμούς..., δίνει όντως απαντήσεις πολιτικής εντιμότητας, στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Αλλά και της κοινωνίας, η πλειοψηφία της οποίας είναι αρνητική σε εκλογές.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια