Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός τις τελευταίες ώρες, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επισείουν την προσοχή.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις για έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, σε επίπεδο δήμων ή νομού ή να πάμε και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.
Άλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές Αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Γενικότερα, υπάρχει η σκέψη να επιβάλλονται μέτρα κάθε φορά εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα εξελίσσεται.
Ο συναγερμός που έχει σημάνει από τα πολλαπλά κρούσματα είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει -προσώρας- με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρότι όταν ο ίδιος αποχαιρετούσε την κοινή γνώμη προ ημερών, σημειώνοντας ότι η επανεμφάνιση του στο πάνελ της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό θα σήμα(ι)νε κόκκινο συναγερμό, η χθεσινή του προειδοποίηση από τη Θεσσαλονίκη, μετά και τις εικόνες της Μυκόνου, έδειξε πορτοκαλί στις οθόνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς με αφορμή τα πάρτι... συνωστισμού στο «νησί των ανέμων», ενώ απάντησε σχετικά με την επόμενη ημέρα, ξεκαθαρίζοντας πως «εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα».
Πέτσας: Τοπική καραντίνα
Τα αυξανόμενα, άλλωστε, κρούσματα τις τελευταίες ώρες, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα (στην οποία έχουν επενδυθεί και οι ελπίδες για μικρή ύφεση στα τρίτο και τέταρτο τρίμηνο) φέρνουν πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και νέα σενάρια, όπως και αυτό του τοπικού lockdown, σε περίπτωση που η συχνότητα κρουσμάτων αυξηθεί κατακόρυφα σε κάποια δομή, εκπαιδευτική μονάδα, τουριστική εγκατάσταση ή ακόμη και σε κάποιο νησί.
Ειδικά για τα στιγμιότυπα από τα πάρτι της Μυκόνου... έρημην των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου, αφού «όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η υψηλή επιδημιολογική συσσώρευση σε κάποια περιοχή μπορεί να συνοδευθεί με τοπικό lockdown. Σκοπός, εξήγησε, είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.
Γραπτά... στις 6
Η διάχυτη ανησυχία της κυβέρνησης μη τυχόν ακυρωθεί κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο η εθνική επιτυχία απέναντι στο κορωνοϊό, κοστίζοντας και σε ανθρώπινες ζωές, είχε ως αποτέλεσμα και την επαναφορά κάθε απόγευμα στις 6 της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά σε γραπτή προς το παρόν μορφή.
Η... επιστροφή της «έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2» ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας στην ελληνική κοινή γνώμη. Αν και ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε τονίσει πως «εάν μας δείτε να κάνουμε ενημέρωση σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει», τα κρούσματα συγχρωτισμού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν άφησαν περιθώρια στο κυβερνητικό επιτελείο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην επιστρέψουν δριμύτεροι οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στις τηλεοπτικές οθόνες.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια