Γράφει ο Γιάννης Σιδέρης
«Η εκτίμησή μου είναι ότι η ΝΔ δεν θα βγάλει την τετραετία, η κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί τα εύκολα, όταν ο δρόμος είναι στρωμένος από την προηγούμενη. Στα δύσκολα παραπαίει», έγραφε αυτή την εβδομάδα βουλευτής και επιφανές στέλεχος των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας και λίγη σάλτσα από «νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά», για να δέσει.
Τα πιστεύουν! Η κυβέρνηση δεν θα βγάλει την τετραετία (δικαίως, μόνο 20 μονάδες ρίχνει στον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στα δύσκολα καταρρέει (όπως ας πούμε στην απόπειρα εισβολής στον Έβρο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας)! Είναι εντυπωσιακό: Κοιτούν τον ορίζοντα μέσα από κάτοπτρο που αντανακλά τις ιδεολογικές τους φαντασιώσεις, και αυτό τους τα επιστρέφει σαν εικονική πραγματικότητα την οποία εκλαμβάνουν ως αληθινή.
Με τέτοια -μη- σοβαρή αντιπολίτευση (που μας λυπεί), ο Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει σε μακροημέρευση, εκτός αν τον καταβάλουν τα επερχόμενα προβλήματα των ελληνοτουρκικών, της πανδημίας και της οικονομίας - τα οποία ούτως ή άλλως για την πλειοψηφία θα ήταν εφιαλτικό να τα χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στα ελληνοτουρκικά, ουδείς μπορεί να προβλέψει τα σχέδια Ερντογάν, αλλά «αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθωμεν», κατά τη γνωστή ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου εν έτει 1964. Το ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, λέγοντας: «Αν χρειαστεί, θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία». Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή».
Η κυβέρνηση συγκεντρώνει διπλωματικό κεφάλαιο: Από τις επιστολές του Πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Από την έκκληση της Ομάδας MED 7 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία), προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών. Από τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ που χαρακτηρίζει παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης. Από τις παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάνον και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ακόμη και από τη δήλωση του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή… χωρικά ύδατα (!) της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ θεώρησε ότι «το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».
Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε την ανάγκη να διακοπούν οι συνομιλίες με την Τουρκία όσο αυτή φέρεται παραβατικά ως προς το Διεθνές Δίκαιο. Σημειωτέων ότι ο ίδιος λίγες μέρες πριν είχε υπεραμυνθεί του… σημαντικού ρόλου της γείτονος στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Όπερ προς το παρόν, η Τουρκία συσσωρεύει λεκτικές αποδοκιμασίες, οι οποίες έχουν φυσικά τη σημασία τους, απομονώνουν διπλωματικά τον Ερντογάν, αλλά ίσως δεν είναι τόσο ισχυρές να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στα σχέδιά του. Ίσως αν επανερχόταν η ελληνική πλευρά ζητώντας την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία που είχαν εγκρίνει οι ΥΠΕΞ της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, και αυτές να επιβληθούν, θα ήταν η αποφασιστική γλώσσα που θα καταλάβανε καλύτερα ο Σουλτάνος.
Στην οικονομία, βαρκούλα σε φουρτουνιασμένο ωκεανό η χώρα, όταν «εδώ καράβια χάνονται». Η ανακοίνωση από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για αύξηση των αγορών τίτλων κατά 600 δισ. ευρώ – δηλαδή στο 1,35 τρις ευρώ - και η επέκταση του προγράμματος κατά τουλάχιστον έξι μήνες περισσότερο από τον αρχικό σχεδιασμό, δεν έγινε από… φιλάνθρωπη απλοχεριά. Δείχνει ότι έχουν προβλέψει τα μαύρα μαντάτα που έρχονται για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία θα περιπέσει στη χειρότερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Με δεδομένη και την μικρή προσέλευση τουρισμού στη χώρα μας, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα αναμένεται να πνεύσουν «κρύοι αγέρηδες».
Στην πανδημία τα πήγαμε αξιοθαύμαστα καλά, γίναμε διεθνής αναφορά, αλλά πλέον ανοίγει η χώρα, και εκ των πραγμάτων θα βρεθούμε εκτεθειμένοι στον επιπολασμό του ιού. Η επιδημιολογική καμπύλη θα αυξηθεί – ήδη αυξήθηκαν λίγο τα κρούσματα γιατί χαλαρώσαμε, και σε δυο εβδομάδες θα φανεί και στην καμπύλη. Αν αυτά αυξηθούν πάνω από ένα όριο, θα βρεθούμε στην ανάγκη να σταματήσει ο τουρισμός, (όπως προέβλεψε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας). Σε τέτοια περίπτωση γίνεται κατανοητό το τρομακτικό αδιέξοδο.
Δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση στα μεταπολιτευτικά χρονικά που να έχει ζήσει τέτοιο Καλοκαίρι αγωνίας! Ούτε ψύλλος στον κόρφο της. Αλλά πάλι, όπως λέει ο λαός, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα χαίρεται. Απομένει να το δείξουν…
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια