© Φωτογραφία : YouTube/VideoFromSpace |
Τον ισχυρισμό πως ο Τιτάνας, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα και κινείται γύρω από τον Κρόνο, απομακρύνεται 100 φορές γρηγορότερα από τον πλανήτη απ' ό,τι μέχρι τώρα υπολόγιζαν οι επιστήμονες, έκανε μια ομάδα ερευνητών.
Ο Τιτάνας είναι το μόνο γνωστό φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα που έχει σημαντική ποσότητα ατμόσφαιρας και εκτός από τη Γη είναι το μόνο ουράνιο σώμα που είναι γνωστό πως διαθέτει υγρά ποτάμια και θάλασσες στην επιφάνειά του.
Το γεγονός ότι οι φυσικοί δορυφόροι απομακρύνονται από τους πλανήτες τους δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αφού ακόμα και η Σελήνη απομακρύνεται περίπου 3,81 εκατοστά κάθε χρόνο από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Αυτό που εκπλήσσει τους επιστήμονες είναι η ταχύτητα με την οποία απομακρύνεται ο Τιτάνας από τον Κρόνο.
Προηγούμενη έρευνα ανέφερε πως ο Τιτάνας απομακρύνεται από τον Κρόνο με ρυθμό μόλις 0,1 εκατοστά ετησίως. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ωστόσο, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Astronomy, ο Τιτάνας απομακρύνεται με τεράστιο ρυθμό, που υπολογίζεται στα 11 εκατοστά ανά έτος.
Οι επιστήμονες στην έρευνά τους βασίστηκαν στα δεδομένα που παρείχε το Cassini-Huygens, μια διαστημική αποστολή που ξεκίνησε το 1997 για τη μελέτη του Κρόνου, των δακτυλίων του και των φυσικών δορυφόρων. Οι επιστήμονες λένε ότι η έρευνά τους προσθέτει ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ στην ηλικία του Κρόνου και του συστήματός του.
«Προηγούμενες εργασίες είχαν προβλέψει ότι φεγγάρια όπως ο Τιτάνας ή το φεγγάρι του Δία, Καλλιστώ, σχηματίστηκαν σε τροχιακή απόσταση παρόμοια με εκείνη που τα βλέπουμε τώρα» δήλωσε ο Τζιμ Φούλερ, επίκουρος καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Caltech και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Αυτό (σ.σ το αποτέλεσμα της μελέτης) υπονοεί ότι το σύστημα του φεγγαριού του Κρόνου, και ενδεχομένως οι δακτύλιοί του, έχουν σχηματιστεί και εξελιχθεί πιο δυναμικά απ' ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως» δήλωσε.
Οι επιστήμονες της NASA σκοπεύουν να μελετήσουν τον Τιτάνα λεπτομερέστερα όταν ξεκινήσει η αποστολή Dragonfly το 2026. Η διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να στείλει ένα ρομποτικό όχημα, το οποίο θα προσγειωθεί στην επιφάνειά του και θα μελετήσει έναν κρατήρα, ο οποίος οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει συστατικά για τη ζωή.
«Ο (σ.σ. Τιτάνας) έχει σύνθετα οργανικά μόρια και την ενέργεια που απαιτείται για τη ζωή. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε διαδικασίες παρόμοιες με αυτές που συνέβησαν στην πρώιμη Γη, όταν σχηματίστηκε η ζωή και δυνητικά συνθήκες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη ζωή σήμερα» είχε δηλώσει η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του τμήματος πλανητικών επιστημών της NASA το 2019.
Όσο για τον Κρόνο, τον δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, η απομάκρυνση του Τιτάνα δεν θα του κοστίσει ακριβά, αφού διαθέτει ακόμα 81 φεγγάρια.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια