Sponsor

ATHENS WEATHER

Έρευνα: Πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή στην εργασία - Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερα


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύουν τα δεδομένα για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επιστροφή στην εργασία, μετά το τέλος της πρώτης φάσης του κορωνοϊού.

Στο «πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή στην εργασία», μετά το τέλος της πρώτης φάσης του κορονοϊού, επιχειρούν να απαντήσουν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επικαλούμενοι τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Σύμφωνα με τους Έλληνες καθηγητές, ανάμεσα στους οποίους και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, «τα δεδομένα σχετικά με τον επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό, παραμένουν ακόμη περιορισμένα».

Πιο συγκεκριμένα, για τους επαγγελματίες υγείας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ανέρχεται στο 11%, ενώ υψηλά ποσοστά έχουν καταγραφεί και σε εργαζόμενους σε αεροδρόμια, οπωροπωλεία και σε άλλα επαγγέλματα, όπου είναι δυσχερής η διατήρηση φυσικών αποστάσεων.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα θα ήταν εύλογη η απορία κατά πόσον οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν ευπαθείς ομάδες να απέχουν από την εργασία τους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα έκθεσης και νόσησης» αναφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες.
Στο πλαίσιο αυτό, η προτεινόμενη στρατηγική για να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι περιλαμβάνει τα εξής:
  • Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους
  • Οικονομική στήριξη όσων δεν μπορούν να εργαστούν
  • Διασφάλιση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας
Έχει προταθεί δε και ένας αλγόριθμος από το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των ΗΠΑ (CDC), ο οποίος διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού κινδύνου, με βάση την ηλικία τους και την ύπαρξη συννοσηροτήτων.

Για τους ασθενείς υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με τους καθηγητές, πρέπει να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο να διακόψουν παροδικά την εργασία τους ή να εργαστούν κατ’ οίκον, κατόπιν συζήτησης με τον οικογενειακό τους γιατρό.

Για αρκετούς όμως, εργαζόμενους δεν είναι εφικτό να διακόψουν την εργασία τους, χωρίς αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη.

«Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, η διενέργεια αυξημένου αριθμού τεστ και η συστηματική καταγραφή των επαγγελματικών εκθέσεων κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να ενισχύσουν το επίπεδο ασφάλειας για τον επαγγελματικό πληθυσμό» καταλήγουν οι Έλληνες καθηγητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας παρέχει τη δυνατότητα τηλεργασίας ή εξ αποστάσεως εργασίας έως και τα τέλη Ιουνίου του 2020.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια