Η σοβαρότητα της κατάστασης γελοιοποιεί όσους… κραυγάζουν


Η πτήση από το Κατάρ χτύπησε καμπανάκι. Μια προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές: κυβέρνηση, κρατικό μηχανισμό, αντιπολίτευση, πολίτες. Απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα. Η κατάσταση είναι ζόρικη. Και το πιο σημαντικό είναι πως δύσκολα μπορούν να γίνουν προβλέψεις.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης *

ΠΟΙΑ είναι η φωτογραφία της στιγμής; Στη χώρα μας η διασπορά έχει ουσιαστικά μηδενιστεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό.

ΟΣΟΙ θέλουν να γκρινιάξουν και να αντιπολιτευθούν εφευρίσκουν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

ΤΗ μια μέρα λένε πως δεν χρειαζόταν να υπάρξει lockdown. Πως η καραντίνα διέλυσε την οικονομία και ήταν ανούσια. Αρκετοί κυκλοφορούν, πια, σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία και παίρνουν ελάχιστες προφυλάξεις. Ας διαβάσουν τις δηλώσεις του «Τσιόδρα» της Σουηδίας.

ΤΗΝ άλλη μέρα καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως ανοίγει τα σύνορα και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Πως για χάρη του τουρισμού, για χάρη της οικονομίας δείχνει έτοιμη να θυσιάσει τη δημόσια υγεία. Λες και έχει ξεχαστεί πως είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονταν τα υπαίθρια πάρτι στις πλατείες.

ΤΗ μεθεπόμενη μέρα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών -όχι 360ο που έλεγε ο Τσίπρας- επιτίθενται στην κυβέρνηση γιατί έχει χώρες όπως η Ιταλία στην «κόκκινη λίστα». Με αυτό τον τρόπο -σύμφωνα πάντοτε με τη θεωρία τους- επειδή απαγορεύουμε στους Ιταλούς να έρθουν για τουρισμό στη χώρα, η Ρώμη αποφάσισε να μας «εκδικηθεί» και να μπλοκάρει τη συμφωνία για ΑΟΖ. Οι οπαδοί ψεκασμένων συνωμοσιολογιών ξέχασαν μόνο να βάλουν στο παραμύθι τους λίγο από… Σόρος και Γκέιτς.

ΓΙΑ όλα αυτά, λοιπόν, φταίει η κυβέρνηση. Και για πολλά ακόμα. Ο κ. Τσίπρας είναι ανυπόμονος. Δεν του φτάνουν τα έως τώρα μέτρα στήριξης, ούτε τα 32 δισεκατομμύρια που θα λάβει η χώρα από την Ε.Ε. για να ανατάξει την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας θέλει εδώ και τώρα να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα. Υπόσχεται εκ νέου «σκίσιμο» των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως… δεσμευόταν πριν από το 2015 για τα Μνημόνια.

ΑΣ προσγειωθούμε τώρα στην πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και εξαιρετικά απρόβλεπτη. Η αβεβαιότητα στον υγειονομικό τομέα θα δημιουργεί διαρκώς εμπόδια στην οικονομία. Η Ελλάδα πρέπει να «ανοίξει» τον τουρισμό. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πλανήτη. Εννοείται με προσοχή. Εννοείται πως θα υπάρξουν πτήσεις που θα μπουν σε καραντίνα. Όποιος νομίζει ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι όπως κάθε χρόνο είναι γελασμένος.

ΚΑΙ οι επιδημιολόγοι Ελληνες και ξένοι προειδοποιούν: θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αγνωστο, βέβαια, το πόσο ισχυρό θα είναι. Πρέπει, λοιπόν, να προετοιμαστούμε υγειονομικά, οικονομικά και ψυχολογικά για έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα. Η περιπέτεια αυτή δείχνει πως θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα.

Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο έως τώρα έχει πάρει άριστα στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης. Κάποιοι κραύγαζαν για την απαγόρευση των καρναβαλιών και για το κλείσιμο των σχολείων πριν από τρεις μήνες και στο τέλος γελοιοποιήθηκαν από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αξίζει να την εμπιστευτούμε και στις επόμενες κινήσεις. Ας έχουμε υπομονή. Είναι πολύ πρόωρο για την αντιπολίτευση να ανεβαίνει στα κάγκελα, το πιθανότερο είναι πως θα εκτεθεί για μια ακόμη φορά.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια