Η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τον COVID-19 της 8ης Ιουνίου, αναφέρεται σε 97 νέα κρούσματα και ήταν λογικό να δημιουργήσει ανησυχίες. Μπορεί τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση να αφορούν τέσσερις ημέρες, αλλά σε αυτήν περιλαμβάνεται μια φράση που πιθανόν αποκαλύπτει τι μας περιμένει στο μέλλον. Είναι το σημείο που αναφέρεται πως από τα 97 νέα κρούσματα «τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό».
Αν με τις ελάχιστες πτήσεις από το εξωτερικό που πραγματοποιούνται σήμερα, «εισάγαμε» 30 νέα κρούσματα τι μας περιμένει μετά τις 15 Ιουνίου που ξεκινούν οι αεροπορικές συνδέσεις; Οπωσδήποτε είναι μια κατάσταση που θα επιδιώξουν να διαχειριστούν οι ειδικοί, θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και θα γίνει ότι είναι απαραίτητο από υγειονομικής πλευράς.
Ωστόσο, τα 30 εισαγόμενα κρούσματα δίνουν μια εντύπωση πως θα εξελιχθεί τουριστικά το καλοκαίρι. Καθώς ξεκινούμε από το μηδέν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε ανάκαμψη, αλλά θα είναι μετ΄ εμποδίων και επεισοδίων. Αρκετοί επιχειρηματίες του τουρισμού επιφυλάσσονται και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι περιμένουν πρώτα να αρχίσουν οι πτήσεις και αφού δουν πως εξελίσσεται η κατάσταση, στη συνέχει θα θέσουν σε λειτουργία τις μονάδες.
Μια «κολοβή» τουριστική σεζόν θα έχει προφανείς οικονομικές επιπτώσεις. Η άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που αποτυπώνουν οι μετρήσεις. Το πλήγμα στον τουρισμό φέτος, αργά ή γρήγορα θα μεταβληθεί σε πολιτικό πρόβλημα. Η χρεοκοπία του 2010 έγινε έντονα αισθητή κυρίως στα αστικά κέντρα. Τα νησιά και οι παραθαλάσσιες/ τουριστικές περιοχές δεν υπέστησαν τις επιπτώσεις της ύφεσης με την ίδια σφοδρότητα.
Ταυτόχρονα το Φθινόπωρο θα είναι αισθητά τα προβλήματα της ύφεσης του COVID-19 στην πραγματική οικονομία. Τα καταστήματα κάθε είδους που δεν άνοιξαν μετά την άρση του lockdown, ήταν οι πλέον ευάλωτοι που έπεσαν πρώτοι. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας οι οποίες αγωνίζονται να επιβιώσουν και το μέλλον τους είναι τώρα περισσότερο αβέβαιο από ποτέ. Πολύ ισχυρότερες οικονομίες από την ελληνική, δεν έχουν ανταπεξέλθει στην κρίση του κορονοιού. Σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ότι θα χρειαστεί να περάσουν δυο χρόνια μέχρι να ανακάμψει.
Τα οικονομικά προβλήματα των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών μας οδηγούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό βοηθά τη χώρα μας, καθώς σε αυτή την κρίση δεν είναι μονή της και μπορεί να προσβλέπει στους ευρωπαϊκούς πόρους. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν εσωτερικά μέτωπα που πρέπει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση. Μπορεί στις δημοσκοπήσεις να μην έχει αντίπαλο, αλλά η περίοδος ανοχής που απολαμβάνει κάθε νέα κυβέρνηση εξαντλείται. Παράλληλα, υπάρχει ένας κόσμος ταλαιπωρημένος από την κρίση και την υπερφορολόγηση που προσδοκά μειώσεις της έκτακτης εισφοράς, του ΕΝΦΙΑ, των συντελεστών για το εισόδημα κλπ Τα δύσκολα για την Κυβέρνηση τώρα αρχίζουν.
Αλέξανδρος Κασιμάτης
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια