Η βία απέναντι στα ΜΜΕ και στους διαδηλωτές στις ΗΠΑ δείχνει πόσο απειλείται η ελευθερία του Τύπου. Η στρατηγική του Τραμπ βρίσκει δυστυχώς μιμητές και σε άλλες δυτικές χώρες.
Ένα δημοκρατικό αμάρτημα ολκής. Οι χώρες της Δύσης περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Ένας δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη μπροστά στις κάμερες, δυο συνεργάτες του πρακτορείου Reuters και μια Σουηδέζα ανταποκρίτρια μιας εφημερίδας τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες. Ο ανταποκριτής της Deutsche Welle Στέφαν Σάιμονς έγινε στόχος των πυρών της αστυνομίας.
Σε αντίθεση με τα αυταρχικά καθεστώτα, οι κυβερνήσεις στη Δύση σπάνια λερώνουν τα χέρια τους. Όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Βραζιλία αποφεύγεται η άμεση λογοκρισία. Αντ΄ αυτού Τραμπ και Μπολσονάρο προτιμούν με τη ρητορική τους και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων να διχάσουν την κοινωνία.
Το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στις δυο μεγάλες αμερικανικές χώρες αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές όπως είναι η Μάλτα, το Μαυροβούνιο, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Μεγάλη Βρετανία, η Τσεχία και η Ιταλία.
Τι Τραμπ, τι Μπολσονάρο
"Ο Τραμπ δαιμονοποιεί τα ΜΜΕ και προσπαθεί να δημιουργήσει μια εχθρική εικόνα" δηλώνει ο Κρίστιαν Μιρ, επικεφαλής της Οργάνωσης Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στην DW. "Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε 68 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στις ΗΠΑ". Συνολικά ο αριθμός τους αυτόν τον χρόνο φθάνει στους 94.
Και στη Βραζιλία η κατάσταση είναι ανησυχητική. Κορυφαία ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την μετάδοση ειδήσεων έξω από το κυβερνητικό ανάκτορο Alvorada εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας. O λόγος είναι η επιθετική συμπεριφορά των οπαδών του Βραζιλιάνου Προέδρου. Όταν αυτοί θέλησαν να εισβάλουν στο γραφείο Τύπου, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προστάτευσαν τους δημοσιογράφους.
Ο Πρόεδρος Μπολσονάρο βρίζει μάλιστα τον Τύπο κατά διαστήματα. Όταν στις αρχές Μαϊου δημοσιογράφοι ήθελαν να μάθουν γιατί απέλυσε τον αρχηγό της Αστυνομίας, τους απάντησε "να το βουλώσουν".
Ανησυχητική η κατάσταση και στην Ευρώπη
Και στην Ευρώπη όμως η βία εναντίον των δημοσιογράφων αυξάνεται. Αυτό προκύπτει από την Έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με την έκθεση το 2019 καταγράφηκαν 142 σοβαρές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων σε 32 από τα 47 κράτη-μέλη.
Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για αύξηση του κινδύνου για τα ΜΜΕ σε χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Μάλτα και η Μεγάλη Βρετανία.
Η Κορίνε Βέλα, η αδελφή της δολοφονημένης στη Μάλτα δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια συνόψισε πολύ εύστοχα τους κινδύνους: "Οι δημοσιογράφοι δεν κινδυνεύουν όταν μεταδίδουν από εμπόλεμες περιοχές αλλά όταν αποκαλύπτουν τη διαφθορά στην ίδια τους τη χώρα" και προσέθεσε ότι όταν ένας δημοσιογράφος δεν αισθάνεται ασφαλής σε μια ευρωπαϊκή χώρα τότε αυτό είναι πλήγμα για ολόκληρη την ΕΕ.
Τέλος, ο Κρίστιαν Μιρ, επικεφαλής της Οργάνωσης Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, δηλώνει πως ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κρίση για τον προεκλογικό του αγώνα. Και για το λόγο αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να καταδικάσουν την αστυνομική βία. "Μπορεί να ακούγεται κυνικό αλλά βραχυπρόθεσμα για τον Τραμπ η βία είναι καλοδεχούμενη" καταλήγει ο Μιρ.
Άστριντ Πράγνκε
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια