Χαρούμενη ημέρα της Μητέρας! Στη γιορτή της μητέρας αφιερωμένο το σημερινό Doodle Google


Στην γιορτή της Μητέρας, που εορτάζεται κατά τη δεύτερη Κυριακή του κάθε μήνα Μαΐου είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Στις μητέρες και στην σημερινή ημέρα, κατά την οποία εορτάζεται η γιορτή της Μητέρας είναι αφιερωμένο το Doodle της Google.

Μεταφέροντας τον κέρσορα στο σημερινό Doodle και κάνοντας κλικ επάνω στο εικονίδιο, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του χειροτεχνία, προκειμένου να τη χαρίσει στην αγαπημένη του μητέρα.

Η γιορτή της μητέρας

Η γιορτής της μητέρας έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι ρίζες της σύγχρονης εορτής, εντοπίζονται στο αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών και συγκεκριμένα την Αμερικανίδα Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις, η οποία το 1865 διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα κίνημα, το «Mothers Friendships Day», μέσω του οποίου διοργανώνονταν συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings».

Όπως αναφέρει η Wikipedia, το 1870 η Τζούλια Γουάρντ Χάουι διοργάνωσε με την σειρά της μια φιλειρηνική εκδήλωση με την συμμετοχή γυναικών που είχαν παιδιά και σκοπό της εκδηλωσης να μην στέλνονται τα παιδιά στον πόλεμο.

Η γιορτή της Μητέρας στην Αρχαιότητα και την Ορθοδοξία

Από την εποχή της αρχαιότητας υπάρχουν αναφορές για εορτές για τη μητρότητα, με τη Γαία (μητέρα Γη), σύζυγο του Ουρανού που γέννησε ολόκληρο τον κόσμο να θεωρείται η υπέρτατη θεότητα.

Ωστόσο, η λατρεία για τη μητρότητα πέρασε στην κόρη της Γαίας, την Ρέα, η οποία λατρευόταν ως «Μητέρα των Θεών» και σύμφωνα με τον θρύλο ήταν η πρώτη που γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, μεγαλώνοντας τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Έτσι, οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, αφού θεωρείτο η θεά της γονιμότητας.

Στην Ορθοδοξία η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, όταν η Μαρία με τον Ιωσήφ πήγαν τον 40 ημερών Ιησού στο Ναό, προκειμένου να ευλογηθεί.

Από τη δεκαετία του 1960 και ύστερα ωστόσο, ο συγκεκριμένος εορτασμός άρχισε να χάνει τη δημοφιλία του, αφού άρχισε να υπερισχύει ο εορτασμός των δυτικών χωρών, που συμπίπτει με την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, αν και η εκκλησία μέχρι και σήμερα διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις εροτασμού της μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια