Τα χειρότερα πίσω ή εμπρός;


Του Κώστα Στούπα 

Ο πρωθυπουργός μιλώντας πριν λίγες μέρες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα Nic Robertson ανέφερε πως ελπίζει τα χειρότερα να είναι πίσω μας...

"Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του.

Βλέπε: Μητσοτάκης για ελληνικό τουρισμό: Στο καλύτερο σενάριο, "ανοίγει" από 1η Ιουλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σαν πρωθυπουργός όπως ακριβώς ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σαν Κεντρικός Τραπεζίτης, δηλαδή ομιλούν ψύχραιμα και με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Προκειμένου κάποιος να έχει μια πληρέστερη εικόνα όμως καλό είναι να προσέξει και τι λένε οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής της οικονομίας.

α) Β. Γεωργάτος (Γρηγόρης): Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε.

Όσα πλάνα και να κάνεις, όσα κουτάκια και αν τσεκάρεις, ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε.

Κατά τον κ. Γεωργάτο "είναι πολύ σημαντική η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από το κράτος. Πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία για να περιορίσουμε τις ζημιές”. Ενώ σημείωσε πως "ο επιχειρηματίας καλείται να κάνει κάτι, (κάποιες απολύσεις και περικοπές), που είναι αντίθετο από αυτό που τον κάνει επιχειρηματία”.

β) Χαμένη χρονιά το 2020...

Την εκτίμηση ότι το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μία χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα μεγέθη του παρελθόντος, καθώς και ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση σταθερότητας και επιβίωσης στο περιβάλλον της νέας κανονικότητας ανέφερε πρόσφατα  η διοίκηση της Jumbo.

γ) Δύο-τρία χρόνια...

Ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης επικεφαλής της Aegean εκτίμησε ότι ο κλάδος των αερομεταφορών θα χρειαστεί δύο έως τρία χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση και σημείωσε ότι ουσιαστικό τμήμα της επόμενης μέρας αφορά τη δημιουργία και επιλογή της ομάδας εκείνης εργαζομένων, που θα πάει την εταιρεία μπροστά.

Τόνισε ότι η αρχική εκτίμηση ότι "τα δικά μας ταμειακά αποθέματα ήταν τόσα πολλά που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα" ήταν λανθασμένη, με την εταιρεία να έχει σήμερα το 0,05% των εσόδων της.

δ) Μόνιμες ζημιές…

"Μια μόνιμη μείωση των πωλήσεων μας κατά 20-25%, μας βάζει σε μόνιμες ζημιές", είπε ο επικεφαλής του ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής, στο Webinar που πραγματοποίησε η Endeavor Greece με θέμα "Η ηγεσία σε καιρούς κρίσης".

Με βάση το καλό σενάριο τους δύο πρώτους μήνες από την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων IKEA και Intersport που αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis, η μείωση μπορεί να είναι και 50%, ανέφερε ο κ. Φουρλής και συμπλήρωσε "καταλαβαίνετε πόσα πράγματα θα εξαρτηθούν από αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή για κάποια μέτρα τα οποία θα πάρουμε γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία".

Το παραπάνω απάνθισμα δηλώσεων μερικών επιχειρηματιών της πρώτης γραμμής αποτελεί μια πρώτη γεύση της κατάστασης που πρόκειται να βιώσει σύντομα η οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία, την ανεργία, τα δημόσια έσοδα και κατά συνέπεια και τις δημόσιες δαπάνες.

Αν το ελληνικό κράτος είχε μηδενικό χρέος θα μπορούσε να επιδοτήσει για μερικούς μήνες την εργασία, παραβλέποντας τις παρενέργειες που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια απόφαση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το σοκ όμως δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία αλλά σχεδόν την παγκόσμια. Αν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΚΤ επιμείνει να στηρίξει την οικονομία με προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος) η διατήρηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τις ανωμαλίες στην προσφορά ενδέχεται να ξυπνήσει τον πληθωρισμό.

Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο η οποία είναι "αχαρτογράφητη" γεμάτη υφάλους και ταραγμένα νερά...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια