Όλο και περισσότερο γίνεται λόγος τελευταία για τη διαλειμματική δίαιτα, τη σκόπιμη δηλαδή αποφυγή της τροφής για συγκεκριμένο διάστημα. Μια δημοφιλής εκδοχή της είναι η δίαιτα 5: 2, η οποία επιτρέπει πέντε ημέρες φαγητού χωρίς θερμιδικό περιορισμό και δύο διαδοχικές ή μη διαδοχικές ημέρες με πολύ περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες «χαλούσαν» τη διαλειμματική δίαιτά τους, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν.
Η μελέτη διεξήχθη για τρεις ημέρες και είχε σκοπό να ανακαλύψει πώς άλλαξε η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που προσλάμβαναν περιορισμένο αριθμό θερμίδων.
Η έρευνα
Μια ομάδα ανδρών συμμετεχόντων ολοκλήρωσε δύο δοκιμές. Την πρώτη ημέρα της δοκιμασίας, τους είπαν ότι θα έτρωγαν πολύ λίγες θερμίδες (περίπου 700 θερμίδες) την επόμενη ημέρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσο έτρωγαν οι συμμετέχοντες και υπολόγισαν την πείνα τους πριν και μετά από κάθε γεύμα. Η σωματική τους δραστηριότητα ήταν επίσης υπό παρακολούθηση όλη την ημέρα.
Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες έτρωγαν πολύ λίγες θερμίδες και οι ερευνητές παρακολούθησαν πάλι τη σωματική τους δραστηριότητα, ενώ την τρίτη ημέρα οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε χωρίς περιορισμούς στο πρωινό τους γεύμα και οι ερευνητές υπολόγισαν και πάλι την πείνα τους πριν και μετά το γεύμα.
Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε επίσης μια ελεγχόμενη δοκιμή που ακολούθησε την ίδια μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης δοκιμής, οι συμμετέχοντες έτρωγαν περίπου 2.800 θερμίδες αντί για ελάχιστες θερμίδες.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες όταν ακολουθούσαν την περιοριστική δίαιτα έτρωγαν 6% περισσότερο την πρώτη ημέρα της μελέτης και 14% περισσότερο στο απεριόριστο πρωινό, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα πείνας πριν και μετά από κάθε γεύμα ήταν παρόμοια με εκείνα της ελεγχόμενης δοκιμής.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν κυρίως επειδή ήξεραν ότι η πρόσληψη τροφής θα ήταν περιορισμένη την επόμενη ημέρα και όχι επειδή ένιωθαν πιο πεινασμένοι.
Η σωματική δραστηριότητα ήταν επίσης 11% χαμηλότερη την ημέρα πριν την ολιγοθερμιδική δίαιτα και 18% χαμηλότερη την ημέρα της ολιγοθερμιδικής δίαιτας.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αλλαγές στο πώς οι συμμετέχοντες τρώνε και γυμνάζονται, συμβαίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την ημέρα της ολιγοθερμιδικής δίαιτας. Αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς μειώνουν την πιθανότητα η διαλειμματική δίαιτα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, καθώς για να είναι μια δίαιτα επιτυχημένη και αποτελεσματική πρέπει οι θερμίδες που καίγονται να υπερβαίνουν τις θερμίδες που προσλαμβάνονται, προκαλώντας θερμιδικό έλλειμμα. Η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερης τροφής τις ημέρες που δεν ισχύουν διατροφικοί περιορισμοί -σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας- μπορεί να είναι αρκετή για να ανακτηθεί σχεδόν το ήμισυ αυτού του θερμιδικού ελλείμματος.
Τι να έχετε κατά νου αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε διαλειμματική δίαιτα
Η απώλεια βάρους από οποιαδήποτε δίαιτα είναι πάντα πιθανό να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο. Σε επιστημονικές μελέτες της διαλειμματικής νηστείας, οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται συχνά από έναν διαιτολόγο σχετικά με το πόσες θερμίδες πρέπει να τρώνε τις «ελεύθερες» ημέρες. Ακόμη και με αυτήν την υποστήριξη, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες εξακολουθούν να χάνουν λιγότερο βάρος από το αναμενόμενο.
Το να προσέχετε περισσότερο το τι τρώτε πριν και μετά από μια ημέρα με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την απώλεια βάρους.
Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια δίαιτα που ταιριάζει σε όλους, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από την ευελιξία της, και -με μερικές μικρές προσαρμογές- θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια