Ίχνη τεκτονικής δραστηριότητας εντοπίστηκαν στη Σελήνη

© Φωτογραφία : YouTube/ NASA Goddard
Το φεγγάρι δεν φαίνεται να είναι εντελώς «νεκρό», όπως εθεωρείτο έως τώρα, καθώς ίχνη τεκτονικής δραστηριότητας εντοπίστηκαν στον φλοιό του, σύμφωνα με επιστήμονες.

Η Σελήνη είναι γνωστή ως ο μοναδικός δορυφόρος της Γης αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά για να ανακαλυφθούν αφού εντοπίστηκαν ίχνη τεκτονικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το space.com, τα δεδομένα του Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA οδήγησαν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν μια σειρά από κορυφογραμμές με εκτεθειμένη βάση. 

Ο Πίτερ Σουλτς, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, τονίζει:

«Υπάρχει η υπόθεση ότι η Σελήνη είναι νεκρή, αλλά συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό. Από αυτό το άρθρο φαίνεται ότι η Σελήνη μπορεί ακόμα να "τσαλακώνει" και να "σπάει" -ενδεχομένως ακόμα και σήμερα- και μπορούμε να δούμε τα στοιχεία σε αυτές τις κορυφογραμμές».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν «500 κομμάτια εκτεθειμένου βράχου σε στενές κορυφογραμμές σε όλη την επιφάνεια του φεγγαριού» που, προφανώς, «ευθυγραμμίζονται» με αρχαίες ρωγμές στον φλοιό μέσω του οποίου το μάγμα ρέει στην επιφάνεια.

Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει το εξής:

«Πρόκειται σχεδόν για συσχέτιση ένα προς ένα. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως ό,τι βλέπουμε είναι μια συνεχής διαδικασία που καθοδηγείται από πράγματα που συμβαίνουν στο εσωτερικό του φεγγαριού».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια