Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Η σχετικά μικρή μείωση κατά 17,2% των εσόδων του Απριλίου προφανώς προκαλεί μια σχετική ανακούφιση, δείχνοντας πως όσοι μπορούσαν πήγαν και πλήρωσαν. Kάνοντας χρήση, βεβαίως, και της έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη καταβολή υποχρεώσεων, η οποία όμως πλέον τελειώνει.
Ωστόσο, το ίδιο το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται πως ο Μάιος θα είναι ένας πιο "βαρύς" μήνας για τα κρατικά ταμεία.
Τα πολύ δύσκολα, λοιπόν, τώρα αρχίζουν. Το πρόβλημα θα μεγαλώνει όταν θα σωρευθούν τον Αύγουστο οι πληρωμές των νέων υποχρεώσεων και θα είναι ορατή η λήξη των αναστολών.
Άρα, χρειάζεται σωστή διαχείριση. Τα διαθέσιμα φορέων σε εμπορικές τράπεζες και στην ΤτΕ, που μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν στα 18 δισ. ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν με φειδώ.
Βεβαίως και θα έρθει στήριξη από τους θεσμούς της Ε.Ε. Αποφάσεις ελήφθησαν, άλλωστε, και την Παρασκευή. Αλλά τα λεφτά είναι λελογισμένα και οι αποφάσεις λαμβάνονται με το σταγονόμετρο και με υστέρηση χρονική.
Η ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητη η οικονομία απαιτεί το αποθεματικό ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ να μην πειραχθεί. Να είναι το "όπλο" για την πλήρη επάνοδο της χώρας στις αγορές ή έστω ο "κουμπαράς" για μια κακή εξέλιξη στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης.
Η ισορροπία, λοιπόν, είναι κρίσιμη. Στην αγορά, οι επόμενοι μήνες είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ πιο δύσκολοι, ειδικά για όσους πλήττονται άμεσα.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πως το πλήγμα για τη χώρα για έναν μήνα full lockdown μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν πάνω από 3% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% επίπτωσης κατά μέσο όρο στα υπόλοιπα κράτη. Και τούτο λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό.
Υπάρχει, λοιπόν, άμεση ανάγκη όλοι να πράξουν το βέλτιστο. Η κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχύτατα τα αναγκαία και συνάμα εφικτά μέτρα για να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία. Οι πολίτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα. Αλλά και οι θεσμοί να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως.
Πρέπει, από όλες τις πλευρές, να υπάρξει ένας ξεκάθαρος ορίζοντας και ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια