Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου – καθώς η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα – ανέφερε πως περισσότερα από 3,5 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίως και έχουν διαπιστωθεί 245.474 θάνατοι. Ως σήμερα έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό περισσότεροι από 1,132.000 ασθενείς.
Ο κύριος Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται 2.626. Από αυτά, 55,4% είναι άνδρες, ενώ 595 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1203 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμερα, 37 ασθενείς κορωνοϊού παραμένουν διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς 8 είναι γυναίκες. Ταυτόχρονα, 78 ασθενείς με κορωνοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ο κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 144. Από αυτούς 38 ήταν γυναίκες, με ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη. Το 92,4% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 79,332 κλινικά τεστ για τον κορωνοϊό.
«Στη χώρα μας που είχε το πλεονέκτημα να ελέγξει την αρχική φάση της πανδημίας» μπορούμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του κορωνοϊού. «Δεν υποστηρίζουμε ότι η δυσκολία όλων πέρασε, δεν έφρασε ακόμη ο χρόνος που η ζωή μας θα επιστρέψει στο πριν» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
«Δεν ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου που τόνισε πως τα μέτρα προστασίας είναι κατά προτεραιότητα η τήρηση αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών με καλό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού και οι μάσκες για την κάλυψη προσώπου.
Η χρήση μάσκας ένα επιπλέον όπλο ενάντια στον κορωνοϊό
«Κατά την πρώτη φάση δεν ήταν σε προτεραιότητα η χρήση της μάσκας παρά μόνον από υγειονομικούς και αυτούς που φρόντιζαν στο σπίτι δικούς τους ασθενείς» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος που κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σημασία τη χρήση μάσκας.
«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι και δεν θέλουμε να διασπείρουμε την ασθένεια στους γύρω μας» υπενθύμισε ο κ. Χατζηγεωργίου, για την οδηγία της επιτροπής από τις πρώτες ώρες της πανδημίας. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως οι μάσκες με βαλβίδα αποσυμπίεσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό.
Στο ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού ενέκρινε οδηγίες και τρόπους που μπορεί κανείς να φτιάξει μια αυτοσχέδια μάσκα. Όπως είπε, σημαντική παράμετρος αποτελεί το υλικό του υφάσματος, κατά προτίμηση 100% βαμβάκι, αλλά και η ύφανση που θα πρέπει να είναι αρκετά πυκνή.
Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να πλένονται με νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 με 90 βαθμούς. Αφού στεγνώσουν και σιδερωθούν μπορούν να ξαναφορεθούν.
Νίκος Χαρδαλιάς: Να υψώσουμε νέο τείχος στον κορωνοϊό
Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, εβδομάδα είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείας, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, συνεχίσουμε με την ίδια εποχή στη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε.
Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας,
Σημείωσε ότι αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί.
Επισήμανε ότι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα ανερχόταν μέχρι λίγο πριν την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου υγείας σε 144. Μια 76χρονη γυναίκα, που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είναι το 8ο θύμα του κορωνοϊού, από την κλινική «Ταξιάρχαι» όπου και παρουσιάστηκαν μαζικά κρούσματα πριν από 10 ημέρες.
«Δεν επιτρέπονται μασάζ, πιλάτες, γιόγκα»
Σχετικά με τις δραστηριότητες ευεξίας ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι οι δραστηριότητες ευεξίας σε γυμναστήρια δηλαδή το μασάζ, οι ατομικές προπονήσεις, πιλάτες, γιόγκα, δεν επιτρέπονται. «Η οποιαδήποτε άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θα συμπαρασύρει σε επίπεδο διοικητικών προστίμων και λοιπών συνεπειών, όλη την επιχείρηση», υπογράμμισε.
Που επιτρέπονται και που όχι οι μετακινήσεις εντός Αττικής
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε επίσης ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται από αύριο στην Αττική. Οι μετακινήσεις όπως είπε, είναι ελεύθερες εντός λεκανοπεδίου. Ένας κάτοικος της Δυτικής Αθήνας μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, για παράδειγμα κάτι που ισχύει για όλους τους διοικητικούς τομείς της Αττικής.
Τα μέρη που ανήκουν στην Αττική και δεν μπορεί να επισκεφτεί κάποιος κάτοικος του λεκανοπεδίου ούτε αύριο είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικήθυρα. «Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων και των Αντικηθύρων» είπε συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς. «Αυτά είναι τα όπλα στην μάχη, η τήρησή τους θα κρίνει την έκβαση του πολέμου» σημείωσε.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια