Η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες, μεταφορές, εστίαση και διασκέδαση και ορισμένα δορυφορικά επαγγέλματα θα υποστούν πολύ μεγάλο πλήγμα το 2020.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και αποδεικνύουν γιατί η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από την Ιταλία ή Ισπανία, παρ΄ ότι η Ελλάδα είχε μακράν καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Ποια είναι τα δεδομένα;
1)Ο πυρήνας των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων συμμετέχει με 13,8% στο ΑΕΠ.
2)Τα υπόλοιπα επαγγέλματα και κλάδοι από αεροπορικές εταιρίες έως διασκέδαση συμμετέχουν με 11% με 12% στο ΑΕΠ.
Το άθροισμα τους με όρους 2019 αντιστοιχεί σε 46 δισεκ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ.
Ποιο είναι το πρόβλημα ή η ιδιαιτερότητα της Ελλάδος σε σχέση με άλλες χώρες ειδικά μεσογειακές ακόμη και την Τουρκία.
Ενώ το ποσοστό του πυρήνα του τουρισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι παραπλήσιο στην Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, το ποσοστό μεταξύ εγχώριου και αλλοδαπού τουρισμού είναι χαοτικό.
Στις άλλες χώρες η σχέση εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού φθάνει το 40% προς 60% ή 45% προς 55% αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα ο αλλοδαπός τουρισμός δηλαδή οι ξένοι – όχι οι λαθρομετανάστες – που έρχονται στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 78% με 85% της τουριστικής κίνησης.
Το 2019 π.χ. ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 30 εκατ εκ των οποίων μόνο τα 5,5 εκατ με 6 εκατ ήταν Έλληνες και τα υπόλοιπα 24 εκατ ήταν αλλοδαποί.
Τι αποδεικνύουν αυτά τα στοιχεία;
Το 2020 το σοκ που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός θα είναι πρωτοφανές.
Με βάση ενδείξεις οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα θα προέρχονται από όμορες βαλκανικές χώρες και μόνο με υγειονομικά πιστοποιητικά θα έρθει πολύ μικρός αριθμός τουριστών υπό τον φόβο μην μπει σε καραντίνα 14 ημέρες εάν υπάρξει κάποιο κρούσμα κορωνοιού στο ξενοδοχείο που θα βρίσκεται.
Πηγές στον ξενοδοχειακό κλάδο αναφέρουν ότι εάν ο όγκος της τουριστικής κίνησης είναι 10-12 εκατ άνθρωποι θα είναι θετική έκπληξη δηλαδή πτώση 63% με 65%.
Τα 10 με 12 εκατ αφορούν εσωτερικό και αλλοδαπό τουρισμό.
Σε αυτή την εκδοχή τα 46 δισεκ. με όρους ΑΕΠ 2019 θα υποχωρήσουν στα 21 δισεκ. δηλαδή πτώση 25 δισεκ. ευρώ και αυτό αποτελεί βασικό σενάριο.
Το δυσμενές σενάριο θέλει απώλεια με όρους ΑΕΠ περίπου 30 δισεκ. άρα τα 46 δισεκ. του 2019 θα υποχωρήσουν στα 16 με 17 δισεκ.
Τα 16 με 17 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο ως συμμετοχή της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 8,5% από 25% με όρους ΑΕΠ 2019 και με όρους ΑΕΠ 2020 περί τα 172 δισεκ. στα 9,3% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος.
Η προσδοκία
Η κυβέρνηση προσδοκάει το θετικό σενάριο που στηρίζεται σε ένα συνδυασμό καλών επιδόσεων στον κοροναϊό άρα περνάει το μήνυμα της ασφάλειας στους πολίτες του κόσμου καθώς και στα υγειονομικά πιστοποιητικά ώστε οι τουρίστες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα να έχουν υγειονομικό πιστοποιητικό.
Παρά την αισιόδοξη προσέγγιση όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο των επαγγελματιών του κλάδου τουρισμού…
Πηγή: bankingnews.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια