Επιστήμονες δημιούργησαν δομές άνθρακα ισχυρότερες από το διαμάντι

© CC0 / Aenigmatis-3D / diamond
Μπορεί το διαμάντι να θεωρείται ένας από πιο ισχυρούς άνθρακες, αλλά οι επιστήμονες κατάφεραν -σύμφωνα με μια νέα μελέτη- να δημιουργήσουν ανθεκτικότερες δομές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει πλέγματα άνθρακα, σε μέγεθος νανομέτρου, οι οποίες είναι ισχυρότερες από τα διαμάντια όσον αφορά στη δύναμη και στην πυκνότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη στο «Nature Communications», ο ερευνητής, Κάμερον Κρουκ, αναφέρει:
«Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι τα πλέγματα που είναι διατεταγμένα με βάση την πλάκα, θα ήταν απίστευτα ισχυρές. Η δυσκολία, όμως, στην κατασκευή δομών με αυτόν τον τρόπο σήμαινε ότι η θεωρία δεν αποδείχθηκε ποτέ έως ότου το καταφέραμε».
Τα πλέγματα που κατασκευάστηκαν, έχουν την υψηλότερη ειδική ακαμψία οποιουδήποτε υλικού και είναι καλύτερα από εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη Μηχανική Υλικών, με βάση τη μελέτη.

Ο Γενς Μπάουερ, ένας εκ των επιστημόνων και συγγραφέων της έρευνας, υποστηρίζει:
«Τα προηγούμενα σχέδια με βάση την ακτινοβολία, ενώ είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά όσον αφορά στις μηχανικές ιδιότητες. Αυτή η νέα κατηγορία πλεγμάτων που έχουμε δημιουργήσει είναι ισχυρότερη και πιο σκληρή».
Οι νέες δομές αναμένεται να είναι χρήσιμες στην αεροδιαστημική και στην αεροπορική βιομηχανία, καθώς ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλής πυκνότητας μάζας θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση των αεροσκαφών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια