Διόρθωση πορείας πριν είναι πολύ αργά


Το κράτος για να είναι «επιτελικό» πρέπει να είναι και γρήγορο και αποτελεσματικό. Να έχει ενιαία γραμμή, σταθερή πολιτική, να μη λέει και στη συνέχεια να… ξελέει. Ο κόσμος της οικονομίας αλλά και οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και όσοι βγαίνουν στην αγορά εργασίας, για να νιώθουν τη στοιχειώδη σιγουριά και ασφάλεια που απαιτείται σ’ αυτούς τους ανασφαλείς και αβέβαιους καιρούς, πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της εξουσίας και να μην τη θεωρούν ξεχαρβαλωμένη και αντιφατική.

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα υπάρξει επόμενη μέρα και για τον κόσμο ολόκληρο και για την Ελλάδα. Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι αυτή η επόμενη ημέρα να μη βρει τη χώρα μας γονατισμένη και την κοινωνία διαιρεμένη, την οικονομία καθημαγμένη και το κράτος πλήρως απαξιωμένο στα μάτια των πολιτών. Η υγειονομική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ένα από τα πολλά σκέλη αυτή της δύσκολης εξίσωσης. Σε αυτό μέχρι στιγμής οι επιδόσεις της κυβέρνησης δεν είναι άσχημες. Στα υπόλοιπα, ωστόσο, ανοιχτά ζητήματα οι εξελίξεις δεν είναι καλές και δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Στο αμιγώς οικονομικό επίπεδο υπάρχουν πάρα πολλές αστοχίες, οι οποίες δημιουργούν ευλογίες ανησυχίες για το τι περιμένει τους Ελληνες πολίτες όταν με το καλό λήξει αυτός ο εφιάλτης. Οι ασάφειες και οι παλινωδίες εκδηλώνονται σε μια σειρά από θέματα - από τις κατηγορίες μισθωτών και των επαγγελματιών που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ μέχρι τις παρατάσεις για την καταβολή των ρυθμισμένων οφειλών προς το κράτος.

Η μία απόφαση ακυρώνει την άλλη, στη συνέχεια βγαίνουν καινούργιες που αναιρούν τις προηγούμενες και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ένα κέντρο εξουσίας που καθορίζει τη γραμμή που θα ακολουθήσει η εκτελεστική εξουσία αλλά διάφορα αλληλοκαλυπτόμενα κομμάτια της γραφειοκρατίας που προσπαθούν να επικρατήσουν σε έναν ανταγωνισμό ο οποίος δεν αφορά κανέναν.

Χρειάζεται άμεσα διόρθωση πορείας για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια